Reprezentantul Universității din Valenciennes în vizită de lucru la ULIM

În perioada 4-5 octombrie 2018, la ULIM, s-a aflat în vizită de lucru, dr. Jonathan Brindle, directorul Oficiului Relații Internaționale, din cadrul instituției partenere, Université Polytechnique Hauts-de-France din Valenciennes. Pe parcursul celor două zile, acesta a participat la sesiuni și întruniri de lucru cu personalul administrativ și didactic, care s-au axat atât pe schimbul de experiență și împărtășirea bunelor practici, cât și pe noile perspective de cooperare inter-universitară.

Studenții ULIM au avut, de asemenea, posibilitatea de a participa la o sesiune de informare, în cadrul căreia, aceștia au aflat despre parteneriatul existent între cele două instituții, derulat sub umbrela programului UE pentru educație, formare, tineret și sport Erasmus +.  Totodată, invitatul a familiarizat studenții cu programele de studii, cu facilitățile și cu activitățile specifice ale instituției pe care o reprezintă. În cadrul întâlnirii, unii studenți ULIM, beneficiari ai programului Erasmus+ au împărtășit din experiențele trăite de ei, au oferit informații despre provocările programului, disciplinele studiate, procesul de predare-învățare, participarea la evenimente și despre viața din campusul studențesc al instituțiilor gazdă.

Cooperarea profesorilor de la ULIM și  Université Polytechnique Hauts-de-France din Valenciennes își are începuturile în anul 2013, când a demarat proiectul european Marea Neagră – unitate și diversitate în antichitatea romană - un proiect de doi ani, finanțat prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat prin Programul Operațional Comun  Bazinul Marii Negre 2007-2013, fiind implicați atât profesori ULIM, cât și reprezentați ai acestor două instituții. Parteneriatul în cauză a avut continuitate. Prin intermediul programului Erasmus + cele două universități semnând, în 2016, un acord de mobilitate academică pentru doi ani. În baza acestui document, s-au produs un schimb academic prolific, destinat studenților și cadrelor didactice. Acest acord inter-instituțional a fost extins până în anul 2020. Astfel, studenții și cadrele didactice ULIM au fost informați despre activitățile confirmate care vor fi implementate în cadrul exercițiului rubricat în a.u. 2018-2019 în cadrul programului  Erasmus+.

În opinia dr. Jonathan Brindle, parteneriatul încheiat între ULIM și Université Polytechnique Hauts-de-France din Valenciennes acum câțiva ani,  presupune multe proiecte comune care au în vedere aspecte deosebit de importante referitoare la modernizarea educației superioare, cercetarea științifică a cadrelor didactice, îmbunătățirea curriculei academice, intensificarea mobilităților studențești etc.

În context, amintim că, la moment, ULIM organizează concurs pentru selectarea studenților care vor beneficia de burse Erasmus+.Prin intermediul Programului Erasmus+, studenții selectați pot studia un semestru la una dintre universitățile partenere din Europa, printre care se enumeră și Université Polytechnique Hauts-de-France din Valenciennes. Detalii, aici:  http://cci.ulim.md/selec%C8%9Bie-pentru-bursele-de-studiu-erasmus-pentru-anul-universitar-2018-2019-semestrul-ii  


05.10.2018