”Școala de vară de la ULIM impulsionează relațiile dintre RM și Coreea de Sud”

Azi, și-a închis porțile ediția a IV-a a Școlii de Vară ”IT, limba și cultura coreeană”, organizată în cadrul ULIM, de Agenția de Stat a Coreei de Sud (NIA), Institutul de Științe Tehnologice din Gwang Ju (GIST) în colaborare cu Centrul de Cultură și Limbă Coreeană ”Se Jong”. Pe parcursul lunii iulie, un grup de voluntari de la Institutul de Științe și Tehnologii din orașul Gwang Ju au predat cursuri de IT, limbă și cultură coreeană tuturor doritorilor din țara noastră. Azi, participanților la cursuri le-au fost înmânate certificate de apreciere, iar voluntarii coreeni au oferit unor decani de la ULIM echipamente  IT.


Rezultatele școlii de vară sunt deosebite, tinerii din Moldova au început să vorbească coreeana și și-au dezvoltat simțitor abilitățile de comunicare și competențele în utilizarea tehnologiilor informaționale.

”Suntem privilegiați să găzduim acest eveniment important pentru învățământul țării” 

”Succesul Școlii de vară ”IT, limba și cultura coreeană”  se datorează, întâi de toate, contribuției merituoase a profesorului Han Ho Jin, șeful Centrului de Cultură și Limbă Coreeană ”Se Jong”, din cadrul ULIM. Suntem recunoscători pentru aportul domniei sale, adus întregii comunități academice ulimiste. Suntem privilegiați să găzduim acest eveniment important pentru învățământul din RM, ce impulsionează relațiile bilaterale dintre RM și Coreea de Sud”, declară dl. Igor Munteanu, vicerector ULIM pentru Cooperare internațională și parteneriate academice. Domnia sa își exprimă satisfacția în legătură cu progresul în cooperarea dintre ULIM și GIST. 

”Sperăm că va fi deschisă o ambasadă a Coreei în RM”

Profesori de la ULIM, GIST și voluntari coreeni

Dovadă  este  semnarea recentă a unui Memorandum de colaborare (Memorandum of Understanding) dintre GIST și ULIM. Decanul Facultății de Informatică, Inginerie și Design a ULIM-ului, dl. Iuri Dubcovețchi, menționează însemnătatea evenimentului în cauză în schimburile ulterioare de studenți de la ambele universități. Primii candidați pentru acestea vor fi anume tinerii care și-au manifestat deja interesul față de Coreea și IT la școala de vară.

Doamna Iulia Drăgălin, decanul Facultății Științe Economice, spune că lecțiile voluntarilor coreeni reprezintă un mare atu pentru studenții economiști de la ULIM.

Corneliu Șochichiu, profesorul  originar din RM care activează la GIST, a descoperit că studenții noștri sunt entuziasmați de avantajele oferite și apreciază dorința lor de-a învăța asiduu și de a se integra în lumea civilizată. ”Ne bucurăm că prin intermediul acestei școli de vară, am reușit să construim  un pod solid de comunicare.  Sperăm că, într-o zi, la Chișinău, va fi deschisă o ambasadă a Coreei de Sud în RM”, zice Corneliu Șochiciu.

Tinerii noștri au început să vorbească în coreeană

Participanții la școala de vară și-au arătat capacitățile intelectuale și voința de-a fi buni și foarte buni în viitoarele lor meserii, legate de IT și limba coreeană.

LVoluntari coreeni au luat cu asalt Orheiul Vechi ivia Cazacu, elevă în ultimul an la Liceul Teoretic ”Mihail Berezovschi” din Chișinău, participă al treilea an consecutiv la școala de vară de la ULIM . Deja discută liber cu voluntarii în engleză și coreeană.

”Sunt studentă la ULIM, unde învăț limbile engleză și coreeană. La școala de vară am venit să mă perfecționez, având  necesitatea acută de comunicare cu vorbitori nativi din Coreea. Am obținut mai multe rezultate timp de o lună, decât timp de un an. Grație studiilor la ULIM, mi s-a oferit o bursă la o facultate din Coreea”, mărturisește  Cristina Trifanov, studentă la Facultatea Litere, anul II.


Cătălin Zestrea, student anul în anul II la Facultatea Informatică și Inginerie și Design, ULIM, spune că a învățat foarte mult de la tinerii coreeni. Iar Victor Badiu nu este student și a început să învețe coreeana, în speranța că va frecventa și alte cursuri în anul universitar viitor la ULIM.

Organizatorii susțin că Școala de Vară ”IT, limba și cultura coreeană” este un suport esențial în pregătirea studenților ulimiști pentru facultăți din Coreea.

                                                                                                                            Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

 


31.07.2015