Școala NATO ULIM
Prelegere despre războiul din Ucraina și amenințările hibride, susținută de un expert din Kiev

Viitorii specialiști în domeniul relațiilor internaționale și studiilor europene au dezbătut problemele securității regionale în contextul provocărilor hibride, împreună cu oaspetele de onoare, invitat, la ULIM - dl Mykhailo Samus, vicedirector pentru afaceri internaționale al Centrului pentru Armată, Conversie și Studii de Dezarmare din Kiev. Domnia sa a susținut o lecție publică, în Aula NATO, focusată pe conflictul din Ucraina și lecțiile ce trebuie învățate. A fost o continuare a unei conferințe internaționale, organizată, săptămâna trecută, la AȘM, de Institutul de Cercetări Juridice și Politice, Ambasada Ucrainei în Republica Moldova și Centrul de Informare și Documentare privind NATO (CID NATO) din R. Moldova.

La eveniment a participat și dna Sanda Sandu, responsabilă în cadrul CID NATO.  Dna Viorica Țîcu, lector la Catedra Relaţii Internaţionale, Științe Politice și Jurnalism, a rostit un cuvânt de salut pentru dl Mykhailo Samus, care a acceptat cu toată deschiderea să susțină o lecție extrem de necesară și utilă pentru studenții ULIM, în contextul securității R. Moldova și celei regionale.

Șanse excelente pentru viitorii specialiști de a-și ridica nivelul profesional

Întâlnirile cu practicienii din domeniul relațiilor internaționale din diferite țări sunt deosebit de importante, la modul practic, pentru studenți, spune dl Mykhailo Samus. Astfel, ei au ocazia să pună întrebări direct specialiștilor, pe chestiuni dificile referitoare la condițiile în care se desfășoară războaiele hibride, operațiunile informaționale etc. Pentru viitorii specialiști sunt șanse excelente de a-și ridica nivelul profesional.

”Amenințările hibride sunt chestiuni extrem de dificile pentru oricare stat. Nu există țări puternice ori slabe, care li se opun. Germania, Ucraina sau R. Moldova au punctele lor vulnerabile. Esența războiului hibrid rezidă în posibilitatea de-a fi găsite de statul agresor, pentru a influența schimbarea anumitor situații în favoarea sa. Studierea experienței fiecărei țări în această privință constituie lecții ce trebuie învățate și de R. Moldova, ca să evite anumite probleme de securitate. Noi, experții din Ucraina, oferim recomandări în acest sens, în urma confruntărilor armate de la noi”, explică dl Mykhailo Samus.

Expertul din Kiev a purtat un dialog interactiv cu studenții ULIM pe chestiuni de securitate regională, fiind asaltat și cu întrebări privind situația românilor din Ucraina, în contextul noii legi a educației, contestată de a doua cea mai mare  minoritate națională din statul vecin, precum și la nivel oficial, la București. Dl Mykhailo Samus a menționat că decizia finală va aparține Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), deoarece autoritățile ucrainene nu au interesul de a menține tensiuni și confruntări în chestiunea școlilor românilor.

Evenimentul a fost organizat de Catedra Relaţii Internaţionale, Științe Politice și Jurnalism.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

FOTO: Andrei Colța 


28.11.2017