Scriitorii români din străinătate - o punte a ideilor dintre Vest şi Est
Lecție de literatură și jurnalism, la ULIM, cu Lucreția Bârlădeanu

Scriitoarea Lucreția Bârlădeanu a oferit, azi, studenților de la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism o adevărată lecție de literatură și privind scriitura de presă, cu referiri speciale la evoluțiile mass-media franceze, în care găsim tabloul complet al realității prin titlurile zilnice. Punctul de plecare al discuțiilor a fost prezentatarea volumului de proză scurtă al autoarei Tunica portocalie, lansată în Paris, în cadrul mai multor întâlniri cu cititorii din Chișinău și chiar la Bookfest (2016). Dna Lucreția Bârlădeanu, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova şi a Uniunii Scriitorilor din România, invită tinerii la lecturi consistente și reflecții asupra fenomenului cultural.

”Fiecare carte scrisă este un nou prag. Am abordat mai multe genuri literare: liric, epistolar, eseu, dialog etc. Tunica portocalie este o carte de proză scurtă, iar următoarea etapă a carierei mele va fi romanul. Sunt o persoană care are tentaţia noului, mereu caut să schimb ceva în mine ori în mediul în care trăiesc. Un obicei care te scuteşte, într-un fel, de uzură, dar care-i bulversează pe apropiaţii mei şi care îmi cere multă energie şi capacitate de adaptare. Dar consider un lucru firesc pentru un scriitor ca să-şi schimbe periodic uneltele şi să încerce să experimenteze genuri literare  noi”, mărturisește scriitoarea.

Dna Lucreția Bârlădeanu de mai mulţi ani îşi împarte viaţa între R. Moldova şi Franţa. Este unul dintre intelectualii noştri stabiliţi la Paris, care şi-a asumat, vorba ei, îndrăzneala şi riscul, pe cont propriu, să intre într-un spaţiu cultural net superior, de a fugi de un anumit tip de izolare. I-a cunoscut personal  pe Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, marile voci ale exilului cultural românesc. Lucreţia Bârlădeanu ne ajută să ne apropiem mai mult de elita franceză, care-şi manifestă compasiunea faţă de poporul moldav şi se angajează de a fi avocatul nostru în context european.

Evenimentul a fost organizat de Catedra Jurnalism și Relații Publice în contextul  programului Chișinăul citește, de promovare a lecturii ca mijloc de dezvoltare culturală și creativă, derulat de Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu.

Pentru mai multe detalii despre autoare, accesați linkul: Intalnire cu Lucretia Barladeanu, autoarea volumului ”Tunica portocalie”

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


04.04.2017