Stagii profesionale pentru studenții jurnaliști

Azi, la ULIM, responsabili din cadrul Organizației IREX Europe, cu sediul în Lyon, Franța, au organizat un eveniment pentru studenții jurnaliști de prezentare a Programului Consolidarea presei independente și a educației mediatice în Moldova. Acesta oferă șanse reale pentru studenți și jurnaliști începători de a-și petrece stagii remunerate în instituții mediatice cunoscute și chiar de-a activa ulterior ca profesioniști, promit organizatorii.

”Preocupările noastre de bază țin de consolidarea mass-media, comunicarea cu jurnaliștii și drepturile omului. Proiectul nostru a început în R. Moldova din anul 2014, timp în care am avut mai multe runde de selecții pentru jurnaliști, care au dorit să-și îmbunătățească performanțele. Până în prezent, am rugat cu un singur partener media. De la începutul anului, implicăm mai mulți parteneri media, ca să le oferim studenților mai multe oportunități profesionale, Radio ”Europa Liberă”, fiind unul dintre cei mai importanți”, explică  Daniela Galai, coordonatoarea programului IREX.

La eveniment, a participat și Liliana Barbăroșie, jurnalistă la Radio ”Europa Liberă”, care a povestit studenților despre condițiile unui stagiu la această instituție.

Detaliile proiectului

Pentru început, a fost anunțat un concurs pentru studenți și jurnaliștii începători din întreaga republică, inclusiv din regiunea transnistreană, care doresc sa-și îmbunătățească performanțele în domeniul producerii reportajelor de investigație și a celor sociale în televiziune și media online.

Conform unui comunicat IREX, cel puțin zece participanți vor fi selectați pentru a produce reportaje de cinci-zece  minute, cu accent pe drepturile omului, combaterea corupției, dezvoltarea economică și culturală, problemele sociale şi alte fenomene ce afectează populația R. Moldova. Experiența de lucru cu imaginea video va constitui un avantaj.

În cadrul acestui stagiutinerii vor avea posibilitatea să urmeze un training în domeniul jurnalismului, subiectul fiind ales în baza cererilor incluse în formular și să activeze pe parcursul a două luni ( așa numitul learning-by-doing) în cadrul unei instituții de presă relevante, cum ar fi:

- un ziar de investigație

- un post de radio

- un studio de producție

- un portal de știri online.

Materialele video vor fi produse cu sprijinul Asociației Telejurnaliștilor Independenți (ATI - www.reporterdegarda.md), OWH Studio (http://www.owh.md/home.php), Radio Europa Libera (http://www.europalibera.org), Gagauz Media (http://gagauzmedia.md)  pe parcursul a doua luni, în perioada aprilie - mai 2017 și vor fi difuzate la posturile de televiziune și radio naționale și locale.

Ulterior participanţii vor mai elabora patru materiale (în formatul pe care şi-l vor alege personal (dar care va fi în concordanță cu obiectivele și politica internă a instituției în care își vor petrece stagiul), pentru a-şi întări cunoştinţele şi abilităţile reportericeşti. Materialele vor fi tipărite în Ziarul de Gardă și/sau publicate pe portalurile on-line ale partenerilor.

În baza materialului video produs, participanții, împreună cu echipa de producție, vor avea ocazia să organizeze discuții publice în regiuni, analizând și explicând subiectul respectiv împreună cu publicul larg. La finele stagiului, în cadrul unei ședințe comune, participanții vor avea posibilitate să-și împărtășească experiența și lecțiile învățate.

Toate cheltuielile legate de producerea reportajului TV şi a celor patru materiale ulterioare, precum și deplasările jurnaliștilor în țară vor fi acoperite de program. De asemenea, participanții vor primi un onorariu de până la 250 USD pentru reportajul video realizat, în funcție de gradul lor de implicare.

IREX Europe îi încurajează atât pe jurnaliștii vorbitori de română, cât și pe cei de limbă rusă să participe la acest concurs. AICI găsiți formularul de participare.

Persoanele interesate sunt solicitate să trimită CV-ul și formularul de aplicare la adresa vpalamarciuc@irexeurope.eu, Viorica Palamarciuc, Manager de Proiect, pînă pe data de 06 februarie 2017.

Pentru detalii puteți să o contactați pe Daniela Galai, Coordonator de Proiect la 060464641 sau 022/22.55.95 sau pe Viorica Palamarciuc, la adresa menționată.

Doar candidații preselectați vor fi contactați.

IREX Europe est o oranizație non guvernamentala, non profit ce oferă programe

inovative pentru îmbunătățirea calității educației, consolidarea presei independente, stimulează dezvoltarea unei societăți civile pluraliste  și contribuie la reducerea conflictelor. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitați: www.irex-europe.fr

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


01.02.2017