Studenți francofoni de la Litere au participat la un simpozion științific la Universitatea din Craiova

O delegație de studenți francofoni de la ULIM, condusă de dl. Ghenadie Râbacov, șeful Catedrei Filologie Romanică „Petru ROȘCA” și responsabilul Centrului de Reușită Universitară, au participat la o serie de evenimente, organizate în parteneriat, la Facultatea de Litere a Universității din Craiova și finanțate de Agenția Universitară a Francofoniei. Prima ediție a Simpozionului studențesc Beyond Language, care a reunit peste 60 de tineri de la instituții de învățământ superior din București, Brașov, Cluj, Suceava și Chișinău, a deschis seria de manifestări științifice.

Evenimentul a constituit o platformă a dezbaterilor, a unui schimb de idei novatoare între studenții craioveni și tinerii de la celelalte universități din spațiul românesc.

Ina Neagu, studentă în anul III, la Facultatea de Litere ULIM, a adus în discuție paradigmele traducerii specializate multilingve, prezentând un studiu de caz cvadrilingv (franceză, engleză, română, rusă), în baza stagiului profesional realizat la Alianța Franceză din Moldova. Celelalte colege ale vorbitoarei, tot de la ULIM, au avut, de asemenea, o participare activă.

O comunicare apreciată cu diplomă de mențiune de către juriu a aparținut Cristinei Adomnița. Tânăra s-a referit la particularitățile semantico-structurale ale terminologiei din domeniul turismului și a făcut o analiză a fenomenelor sinonimiei, antonimiei, polisemiei și hipero-/hiponimei în terminologia respectivă.

Intervenția Marianei Vasian a fost consacrată dificultăților unui traducător debutant referitoare la textele specializate, iar Alexandrina Ciobanu a adus la cunoștința publicului rezultatele studiului despre traducerea textelor cu caracter juridic.

Cadrele didactice și studenții participanți au apreciat calitatea cercetărilor studențești efectuate la Facultatea de Litere ULIM, dar au venit și cu sfaturi utile pentru a-i ajuta și încuraja să atingă noi performanțe. Cele mai reușite lucrări vor fi publicate într-un volum, la Editura Universitaria Craiova.

După www.languages.ulim.md


04.05.2017