Studenții de la ULIM vor participa la cea de-a 4-a ediție a şcolii de vară americane în domeniul expertizei sociale

La data de 4 iunie 2018, la ULIM s-a desfășurat ceremonia de deschidere a unui nou semestru al școlii de vară, organizată de Universitatea York College, City University of New York. Acest program se desfășoară anual în colaborare cu ULIM, A. O. „Proiectul Casa Mare”, A. O. Asociația Națională a Experților și Asistenților Sociali din Moldova și Centrul de Reabilitare Vocaţională (VRC-Moldova).

Organizatorii proiectului și cadrele didactice din ULIM au venit cu un mesaj de salut în adresa participanților. Dl Vadim Moldovan, profesor la York College, City University of New York și Dna Valentina Ciumacenco, director al Centrului de Cooperare Internațională ULIM au comunicat despre misiunea socială a studenților și despre beneficiile activității practice în pregătirea profesională al viitorilor asistenți sociali. Lectorul univ. Svetlana Haraz, șef Catedra Asistență Socială și Sociologie ”Nicolae Sali” a relatat despre rolul asistenților sociali în identificarea și analizarea problemelor socio-umane.

Pe o perioadă de 4 săptămîni la şcoală de vară vor participa 12 studenţi din Statele Unite ale Americii și 6 studenți din Republica Moldova care vor frecventa orele de teorie predate de Dl. Vadim Moldovan, doctor în social work.

Tinerii aflați în mobilitate au stabilit intențiile, scopurile și obiectivele pe care tind să le atingă în cadrul școlii de vară și au împărtășit provocările și așteptările acestei experiențe.
În cadrul acestui program, studenții vor participa la seminare în teren organizate la Centrul de Reabilitare Vocaţională (VRC-Moldova) din Chişinău și în satul Cărbuna, totodată vor ajuta comunitatea să identifice serviciile care se potrivesc cel mai bine cu nevoile locuitorilor. 
Organizatorii menționează că practica în cadrul Centrului de Reabilitare Vocaţională va fi orientată spre continuarea dezvoltării modelului social VRC bazat pe arte inovative si replicarea artefactelor istorice. Mai mult, va fi inclusă posibilitatea comercializării produselor din centrul VRC. 
În scopul facilitării schimbului intercultural dintre studenţii americani şi cei moldoveni, vor fi organizate excursii şi deplasări gratuite: tur cultural prin Chişinău, excursii la mănăstiri și locuri turistice din Moldova şi o deplasare în Odessa.

Organizarea acestui program are ca obiectiv îmbunătățirea sistemului de sănătate comunitar și reprezintă o platformă interdisciplinară orientată spre munca socială, fiind conceput pentru a consolida sănătatea comunitară prin reajustarea și promovarea unui ansamblu de deprinderi și atitudini.

Serviciul de Presă, ULIM


20.06.2018