Trei studente juriste ULIM au devansat concurenți de la USM și IRIM
Tinerele vor participa la un renumit concurs, la CEDO

Studentele Facultății Drept - Ana Indoitu (anul III), Loredana Gămurari (anul IV) și Adelina Harunjen (anul IV) vor pleca la CEDO, pentru a participa la un concurs internațional renumit - European Human Rights Moot Court Competition, la Strasbourg, Franța.

Aceasta este recompensa pentru studentele ULIM, care au devansat concurenți de la USM și IRIM, în cadrul primei competiții în RM în limba engleză de simulare a unui proces, la CEDO, organizat cu sprijinul UE, de Ministerul Justiției. Pentru această victorie și prestație de excepție au fost felicitate personal de dl. Pirkka Tapiola, ambasadorul UE în RM.

Evenimentul a fost organizat în contextul concursului european al proceselor de judecată, desfășurat, anual, de Asociația Europeană a Studenților la Drept (ELSA) și vizează Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Curtea de la Strasbourg, ca cel mai relevant instrument judiciar internațional deja aplicat în țara noastră, notează site-ul Ministerului Justiției.

Cea mai bună echipă este a ULIM

Patru echipe de studenți de la facultățile de drept ale universităților ULIM, USM și IRM au simulat procese de judecată în domeniul drepturilor omului, în cadrul primului concurs național. Scopul acestuia a fost de a identifica și susține ulterior echipa câștigătoare pentru participarea la European Human Rights Moot Court Competition din Strasbourg, Franța, conform aceleiași surse.

Competiția se organizează, potrivit prevederilor cadrului de la Bologna referitoare la aptitudinile dezvoltate ale viitorilor juriști, prin intermediul proceselor de judecată simulate și ale exercițiilor practice, ca promovare a contribuției UE la reforma justiției din RM.

Una din cele două echipe ale  ULIM a fost premiată cu diplomă de gradul I, iar eforturile celeilalte - a Iuliei Bradu, Cristinei Hristoforov și Mariei Cazacu, studente în anul III, de asemenea, a fost apreciat de organizatori, prin acordarea diplomelor de participare.

Ambasadorul UE își pune speranțe mari, că tinerii vor realiza reforma justiției

„Un sistem al justiției echitabil și care funcționează bine, reprezintă un element esențial al supremației legii. Iată de ce, implementarea cu suces a Acordului de Asociere a RM la UE se bazează pe reforme reale, nu pe hârtie, în sectorul justiției. Am speranțe foarte mari, că acești tineri reprezintă generația viitoare de judecători, procurori, avocați, care vor aducea schimbarea în sistem, printr-un nivel înalt de integritate, responsabilitate și profesionalism", declară dl Pirkka Tapiola, ambasadorul UE în Republica Moldova

”Am dovedit, că ULIM are cea mai bună Facultate de Drept din RM”

”Echipa câștigătoare, adică cea de la ULIM, va reprezenta RM la competiția de la CEDO. E o performanță de excepție! Acesta este meritul atât al studenților, cât și al întregului corp profesoral al Facultății Drept, ai căror disciploi au rezultate strălucite și cu care ne mândrim. Am dovedit o dată în plus, că ULIM are cea mai bună Facultate de Drept din RM”, spune dl. Sergiu Țurcan, șeful Catedrei Drept Public.

Urmăriți vineri dimineața, la ora 11.30, la Radio ECO FM, un interviu în direct cu studentele câștigătoare, care vor reprezenta RM și ULIM-ul, la CEDO, în cadrul unei competiții de prestigiu internațional. Viitoarele juriste ne vor povesti cum văd ele reforma justiției în țara noastră.

Serviciul de Marketig și Comunicare, ULIM


11.04.2016