ULIM a încheiat un memorandum de colaborare cu unica universitate din China, unde se studiază limba română

La ULIM, se află într-o vizită oficială dl. Dong Xixiao, prodecanul Școlii de Limbi și Culturi Europene din cadrul Universității de Studii Străine din Beijing (Beijing Foreign Studies University, BFSU). Domnia sa a avut o întrevedere cu conducerea ULIM - dl. rector Andrei Galben, dna vicerector Ana Guțu și cu directorii Institutului Confucius ULIM – dnii Wang Yifeng și Radu Plămădeală.

Evenimentul a culminat prin semnarea unui Memorandum de colaborare (Memorandum of Understanding) între cele două instituții universitare privind cooperarea științifică, schimburile culturale și mobilitățile academice pentru studenți și cadre didactice (în R. Moldova sau în China).

Universitatea din Beijing - ”Leagănul diplomaților”

Supranumită „Leagănul diplomaților”, BFSU este una dintre cele mai prestigioase universități chineze, unde se predau peste 70 de limbi străine. ”În școala noastră, în afara studierii celor 25 de limbi europene, activează singura secție de limba română din toată China, înființată în anul 1956.

Unii absolvenți ai BFSU au lucrat în R. Moldova și au contribuit mult la consolidarea relațiilor bilaterale între țările noastre. Avem peste patru sute de ambasadori și peste o mie de conslieri diplomatici ”, declară dl. Dong Xixiao, un vorbitor excepțional de limba română.

În ultimii ani, pe lângă limbă și literatură, universitatea din Beijing acordă din ce în ce mai multă atenție cercetării culturale și sociale în țările din Europa de Est, dintre care R. Moldova este o țară extrem de importantă pentru instituția din Țara Marelui Zid.

Conducătorii universității din Beijing și-au arătat deschiderea și disponibilitatea în ceea ce porivește stabilirea unor parteneriate de scurtă și lungă durată cu ULIM, în ideea formării specialiștilor de limba română pentru Guvernul Chinei, care investește în proiecte educaționale în această direcție.

 Savanți și cadre didactice din Țara Marelui Zid vor fi invitați la ULIM

Totodată, rectorul Andrei Galben a remarcat oportunitatea extinderii Școlii Internaționale de Doctorat ULIM, prin implicarea unor profesori și savanți din China. Dna Ana Guțu a propus oaspetelui chinez oferte de studii la ULIM pentru tinerii din Țara Marelui Zid, care ulterior pot fi aprofundate în marile centre universitare ale UE, cu care instituția noastră are încheiate acorduri de colaborare. Mai mult, diplomele ULIM sunt recunoscute în țările europene și  SUA.

Conducătorii ULIM au rostit cuvinte elogioase la adresa dlui Wang Yifeng, directorul din partea Chinei al Institutului Confucius, care își aduce aportul  la dezvoltarea acestei instituții prestigioase în context internațional.

”Vrem ca Institutul Confucius din cadrul ULIM să se dezvolte la cel mai înalt nivel. La această etapă, acesta oferă cursuri extrem de solicitate de limbă și cultură chineză în R. Moldova.  Vrem ca acestui institut, declarat în anul 2013, cel mai bun în context internațional, să i se atribuie calitatea de centru regional, să ofere studii de licență, masterat și doctorat”, declară dl. Andrei Galben.

Mai jos, puteți vedea o galerie foto de la eveniment!

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

 

 

 


24.06.2016