ULIM a încheiat un Memorandum de colaborare cu o universitate de prestigiu din Coreea


Azi, la ULIM, se află o delegație reprezentând Institutul de Științe și Tehnologii din orașul Gwangju (GIST), în frunte cu Decanul Do-Kyeong Ko. Menționăm că Institutul coreean din Gwangju este unul dintre cele mai prestigioase instituții de cercetare tehnologică și studii universitare din Coreea de Sud, deținând un rol de frunte printre alte universități ale regiunii Asiei de Nord-Est. Delegația coreeană a avut o întrevedere cu dl. Igor Munteanu, vicerector pentru Cooperare Internațională și Parteneriate Academice. În cadrul acestei întrevederi, delegația coreeană a semnat un Memorandum de colaborare (Memorandum of Understanding) cu decanul Facultății de Informatică, Inginerie și Design a ULIM-ului, dl. Iuri Dubcovețchi.


Dl. Igor Munteanu și-a exprimat satisfacția față de inițiativa extinderii cooperării academice și de cercetare dintre ULIM și unul dintre cele mai importante state ale Asiei de Nord-Est, apreciind în mod particular eforturile dlui Hahn Ho Jijn, directorul Centrului Coreean din RM cu sediul la ULIM. Privind spre modelul de creștere economică și dezvoltare tehnologică a Republicii Coreea, Republica Moldova are multe lucruri de învățat, iar Institutul din Gwangju se găsește în avangarda centrelor academice ale Asiei. ”Acordul semnat astăzi arată clar că există dorința ambelor părți de a stabili niște repere înalte de cooperare și schimburi de experiență, care ar putea influența în mod decisiv calitatea standardelor educaționale în acest domeniu al tehnologiilor aplicate în viitor. Suntem dispuși să ne mobilizăm pentru a construi un model de succes pentru studenții și profesorii angajați în cadrul universitatățile noastre”, a declarat dl. Igor Munteanu.

”GIST pune accent pe colaborarea cu Turcia și cu țările est-europene, în special cu Polonia și Bulgaria. RM reprezintă un stat cu mare potențial, care ne-a atras atenția în ultimii ani și care a primit mai multe delegații studențești și voluntari, inclusiv prin intermediul participării lor la diverse tabere de vară de învățare a limbii și  culturii coreene, studiilor în domeniul tehnologiilor informaționale și IT. Să știți că apreciem deschiderea și spiritul cooperant al moldovenilor, inclusiv al celor care au decis să predea și la universitatea noastră. Acceptăm cu plăcere un parteneriat cu ULIM și cu R.Moldova și suntem siguri că rezultatele nu se vor lăsa așteptate. Gândim că este o alegere bună pentru noi ca reprezentanți ai Republicii Coreea. De încheierea acestui memorandum ne-a convins și activitatea prolifică a cetățenilor noștri, Hahn Ho Jin și Kim Won Sim, la Centrului de Cultură și Limbă Coreeană ”Se Jong”, din cadrul ULIM. Ne propunem să colaborăm și cu instituții din România”, spune decanul Do-Kyeong Ko, șeful delegației coreene.

Pentru Iuri Dubcovețchi, decanul Facultății de Informatică, Inginerie și Design din cadrul ULIM-ului, evenimentul de azi  este o mare bucurie și realizare. ”Coreea de Sud este recunoscută pe plan mondial pentru realizările deosebite în domeniul tehnologiilor informaționale și inovațiile inginerești, iar noi ne vom orienta spre inițierea unor schimburi sistematice de bune practici, implicând corpul profesoral al ULIM și GIST, precum și comunitatea largă de studenți din cadrul ambelor universități. Cei mai buni dintre tinerii noștri vor avea posibilitatea să-și continue studiile masterale și doctorale la GIST. Suntem încântați și de faptul că vom iniția proiecte interuniversitare”, menționează Iurie Dubcovețchi. 

 

                                                                                                                                   Serviciul de Marketing și Comunicare


13.07.2015