ULIM este solidară cu poporul belgian împotriva terorismului

În această zi de doliu național în R. Moldova, ca urmare a odioaselor atacuri din 22 martie, care au făcut să sângereze inima Europei, orașul Bruxelles, Centrul de Reușită Universitară din cadrul ULIM a lansat, azi, un club de dezbateri pe tema solidarității și luptei împotriva terorismului.

Studenții francofoni s-au reunit pentru a pune în discuție un subiect arzător, care vizează toată lumea, indiferent de viziunile politice sau confesiunile religioase. Ei au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor carnajului săvârșit, marți, în capitala Belgiei și au încercat să discearnă în ce măsură lumea este capabilă să inventeze soluții pentru eradicarea terorismului. Pentru a reuși extirparea acestui flagel, e nevoie să înțelegem care sunt rădăcinile istorice, sociologice, ideologice, politice și chiar psihologice care îl „alimentează”.

Lupta împotriva acestei „maladii” este una complexă. Măsurile de securitate împotriva terorismului internațional nu mai sunt suficiente și trebuie să fie însoțite de acțiuni multidimensionale în mai multe domenii sociale.

Participanții la dezbatere au subliniat că a venit timpul de a demonta discursurile „religioase” ale teroriștilor. Islamul este o religie a milei și compasiunii, care condamnă omuciderea și nu are nimic în comun cu teroarea. Religiile nu ucid niciodată, chiar dacă unii ucid în numele religiei.

Teroriștii sunt extremiști fanatici, monștri lipsiți de credința în Dumnezeu, care urăsc libertatea și prejudiciază valorile supreme ale civilizației. Acțiunile lor sunt blamabile și nu au nicio scuza sau explicație.

Deseori ideologizat, prea controversat, ba chiar dificil de definit, terorismul este expresia violenței pure , un război implacabil împotriva umanității. Acest „imperiu al Răului”, cum l-a numit președintele american George W. Bush, a lovit întreaga planetă. Anual, mii de persoane își pierd viața în atacuri teroriste. În ultimii ani, numărul victimelor a atins cel mai înalt nivel din toate timpurile. Conform statisticilor, cifrele s-au multiplicat de nouă ori față de anul 2000.

În aceste momente de grea cumpănă pentru întreaga Europă, cadrele didactice și studenții ULIM își exprimă solidaritatea fraternă cu poporul belgian, în numele păcii, libertății, egalității și respectului pentru ființa umană. Gândurile lor se îndreaptă spre familiile și apropiații victimelor nevinovate, răniților care au dat dovadă de curaj pentru a surmonta insurmontabilul!

Toate statele trebuie să-și unească forțele, să conștientizeze gravitatea propagandei jihadiste și să facă față amenințării globale, căreia se cuvine a răspunde din perspectivă globală.

Noi suntem Paris, Bruxelles, Bamako, Ankara… Suntem liberi și solidari! Suntem francofoni! Noi luptăm împotriva terorismului și condamnăm orice formă de violență!

Fiat Pax!


24.03.2016