Unirea prin Poezie
Întâlnirea cu poeta gălățeană Vera Crăciun, lecție de cultura română

În preajma Zilei Naționale a tuturor românilor, 1 decembrie, studenții ULIM de la Litere și Jurnalism s-au bucurat de un eveniment literar și patriotic, sub genericul ”Unirea prin Poezie”, cu participarea poetei gălățene Vera Crăciun, organizat de Departamentul Informațional Biblioteconomic. ”Am asistat la o lecție de o rară valoare - de poetică, retorică, dicție și cultură a vorbirii. Am discutat în cheia unei formule deosebite – cum să nu trădăm Cuvântul. Lecția aceasta a aparținut unei poete excepționale, pentru copiii între doi și 80 de ani”, precizează dr. hab. prof. univ. ULIM, Ion Manoli.

Scriitoarea a susținut un recital de poezie și a făcut o prezentare a volumelor sale, după care a purtat un dialog cu studenții. ”Întâlnirea cu studenții ULIM a fost un miracol al Crăciunului așteptat. Zâmbetele și strălucirea ochilor acestor tineri le-am primit ca pe o coroană a dragostei față de poezie.

Românii de peste Prut sunt impresionați de ceea ce se întâmplă în R. Moldova. Aici găsești cultura, tradiția așa cum au lăsat-o strămoșii. Aici, aflăm temeinicia Cuvântului, patriotismul, pe care ar trebui să-l promovăm mai mult în România, unde e lipsă, uneori, din cauza problemelor politice din ultimii ani”, susține dna Vera Crăciun.

Domnia sa a remarcat profesionalismul și talentul lui Daniel Pastuh, absolvent al Facultății Informatică, Inginerie, Design din cadrul ULIM, care a realizat grafica și ilustrația unor cărți ale acestei poete.

Menționăm că dna Vera Crăciun a fost distinsă cu Premiul I pentru poezie, la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de creaţie literară "Renata Verejanu", desfăşurat la Chişinău, pe 1 septembrie, informează  www.viata-libera.ro. Academicianul Mihai Cimpoi a fost preşedinte de onoare al festivalului şi preşedinte al juriului, din care au mai făcut parte dr. Nicolae Mareş (Bucureşti), scriitor, publicist şi fost ambasador, acad. Vasile Tărâţeanu (Cernăuţi), dr. hab. Vasile Bahnaru (Chişinău), directorul Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, alţi poeţi şi critici literari din Republica Moldova şi România.

Scriitoarea, născută în localitatea  Tudor Vladimirescu, este autoare a numeroase volume de poezie şi proză, multe dedicate copiilor, publicate la edituri din România şi Republica Moldova, unde a mai fost premiată. Printre premiile câştigate în timp, notăm Premiul I, cu repetiţie chiar, la Concursul naţional de poezie al revistei literare "Dor de Dor". La Festivalul "Renata Verejanu" a mai fost premiată în 2015.
Autoarea este membră în Asociaţia "Universul Prieteniei" - Iaşi, membră de Onoare a Asociaţiei "Expresia Ideii" - Oneşti şi face parte din Societatea Scriitorilor "C. Negri" - Galaţi.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


30.11.2017