Viitori actori sociali pentru prevenirea și combaterea traficului de oameni, instruiți, la ULIM

Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane se desfășoară, tradițional, la ULIM, prin organizarea unor evenimente de prevenire a fenomenului, destinate, în special, viitorilor psihologi și asistenți sociali. În cursul dimineții, studenții au beneficiat de un workshop, cu tema Aspecte psihosociale ale victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane, susținut de experți din cadrul OSCE și Comitetului Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane. Evenimentul a fost organizat de Facultatea Psihologie Științe ale Educației și Asistența Socială în colaborare cu Departamentul Informațional Biblioteconomic.

Avem puțini specialiști bine pregătiți, care să se ocupe de eradicarea fenomenului

”Avem puțini specialiști instruiți în RM, care să se ocupe de prevenirea și combaterea traficului de oameni, în special, în localitățile rurale. Deși mass-media de la noi acordă un spațiu important fenomenului în cauză, potențialele victime care provin din sate, nu sunt informate suficient la acest capitol. De aceea, am decis să instruim studenții noștri, împreună cu experți din țară și străinătate”, explică dna Tatiana Gribincea, dr.conf. univ. la Catedra Asistență Socială și Sociologie ” Nicolae Sali”.

Prin intermediul unor workshopuri și seminare, cadrele didactice ale ULIM își propun să instruiască viitorii asistenți sociali și psihologi, ca actori importanți pentru prevenirea și combaterea flagelului nu doar în orașe, ci și în sate,  nu doar să ofere asistență victimelor traficului, ci să conlucreze cu administrația publică locală și alți prestatorii de servicii sociale.

”Vrem să implicăm cât mai mulți actori sociali, inclusiv pe cei din mediul academic, în eradicarea fenomenului discutat.  Să fie activi nu doar în săptămâna antitrafic, organizată o singură dată pe an, ci în permanență. Studenții, viitori psihologi și asistenți sociali, sunt recomandabili în asemenea activități. Sperăm ca ei să accepte pentru început rolul de voluntari în organizații naționale și internaționale și să contribuie la eradicarea acestui flagel în RM”, menționează dna Laurenţia Filipschi, expertă în cadrul Comitetului Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM 


20.10.2016