Viitori specialiști în relații internaționale povestesc despre mobilitățile academice în UE
”Sperăm să ne întâlnim la o masă comună a Parlamentului European”

Azi, la ULIM, a început concursul de selecție a candidaților pentru bursele de studiu Erasmus+. Marea bătălie se dă pentru mobilități academice în semestrul II al anului de studii 2016-2017, la universități din Spania, Franța, Lituania, Letonia, Ungaria, Cehia și Polonia. Experiența dobândită în mediul academic european facilitează angajarea și dezvoltarea carierei, oferă posibilitatea aprofundării și a învățării unei limbi străine, stimulează dobândirea unor competențe interculturale și acumularea de informații de specialitate, permite contactele cu profesori și colegi din universitățile-gazde și descoperirea unor noi spații culturale.

Am solicitat opiniile mai multor studenți și absolvenți ULIM, care au beneficiat de burse sau mai sunt implicați în mobilități studențești în UE. Vă prezentăm experiențele a trei studenți care au studiat sau mai sunt studenți la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism.  După ce au beneficiat de mobilități academice în străinătate, ei își planifică angajarea la început în instituții naționale și apoi internaționale. 

”Ne schimbăm mentalitatea, caracteristică celor din Europa de Est”

După ce a aplicat pentru  Proiectul Innovating Teaching and Learning of European Studies (INOTLES), la  studii europene, Diana Roic, absolventa Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism, a fost selectată. Programul universitar  se derulează în perioada octombrie 2015 – noiembrie 2016. Gazda proiectului este Universitatea Vrije din Bruxelles, care va oferi suplimente ale  diplomelor de studii, recunoscute internațional.

Studenta ULIM apreciază, întâi de toate, studiul individual pe o platformă modernă on-line, creată de coordonatorii INOTLES, ce reunește studenții și profesorii din țările partenere. În prima fază a proiectului, a fost la Universitatea Vrije din Bruxelles, unde echipele studențe;ti și-au prezentat proiectele realizate acasă. Ulterior, s-au reunit la Universitatea Națională ”Academia Movileană” din Kiev (NAUKMA). 

”Grație INOTLES, mi-am îmbunătățit competențele profesionale și am cunoscut reprezentanți ai lumii academice din străinătate, o deschidere extraordinară. Sperăm să ne întâlnim și pe viitor, doar că la o masă comună a Parlamentului European.

Prin intermediul INOTES, ne-am familiarizat cu noile metode de învățare la universitățile europene. Sesiunile on-line și mai multe proiecte în grupuri ne-au dovedit eficiența studiilor la distanță, în condițiile în care impactul profesorului aparent scade. Acesta are rolul unui ghid, care ne arată direcțiile de cercetare. Fiecare grup de lucru e format din studenți din diverse țări. Din echipa mea fac parte colegi din Belgia, Ucraina, Georgia și Olanda, cu programe diferite și mai multe feluri de gândire. Acest proiect ne ajută să ne schimbăm mentalitatea, caracteristică celor din Europa de Est”, informează Diana Roic.

ULIM oferă numeroase oportunități de dezvoltare personală și profesională

Masteranda Cristina Nica este implicată, de asemenea, în Proiectul INOTLES, până la finele lunii noiembrie. ”E foarte motivant pentru mine. Am avut parte de o perioadă de studii teoretice și experiențe practice. Pentru prima dată,  am studiat individual pe o platformă on-line, unde am susținut testele cerute de profesori. Prin intermediul seminarelor virtuale, comunicăm cu coordonatorii proiectului și studenții din mai multe țări.

În luna aprilie, am format o mică delegație a ULIM și am plecat la Bruxelles, pentru a ne prezenta proiectul. Cu acest prilej, am vizitat Parlamentul European și Comisia Europeană. Am avut parte și de jocuri-simulări. O asemenea experiență de studii nu are limite, ci doar continuitate. ULIM ne oferă numeroase oportunități de proiecte și programe de dezvoltare profesională”, susține Cristina Nica.

”Datorită pregătirii profesorilor ULIM, suntem apreciați ca buni studenți în străinătate”

Ion Secrieru își continuă studiile la masterat, la aceeași facultate. A câștigat o bursă Erasmus+ la Universitatea Catolică Ioan Paul al II-lea din Lublin, Polonia și a fost implicat și în INOTLES. Programul de mobilitate în Polonia a durat mai mult de patru luni. După studii europene la Lublin, tânărul s-a angajat manager responsabil de exporturi, în cadrul unei companii vinicole.

”Beneficiiile Erasmus+ sunt multiple. În primul rând, faci cunoștință cu oameni interesanți, studiezi noi culturi și ai posibilități mari de-a călători. Rezultatele mele la universitatea poloneză au fost foarte bune. Bursa Erasmus+ permite oricărui student să aibă un trai decent. Pentru mine, ULIM a fost o pistă excelentă de lansare, unde am avut posibilitatea să fac studii de calitate și să mi le continui în context universitar european. Datorită pregătirii  profesorilor ULIM, suntem apreciați ca buni studenți în străinătate.

Am avut rezultate de care nu mi-i rușine, deși studiile au fost în limba engleză. În Lublin, am început învățarea limbii poloneze, pe care o voi continua, la ULIM”, spune Ion Secrieru.

Accesați și alte linkuri utile, în special, la rubrica Viața studențească:

Bursele Programului Erasmus+ al UE, pentru studenți și profesori ULIM, în anul universitar 2016-2017

Erasmus Plus, noi oportunități de studii în UE
Cum reușesc cei mai buni studenți ai ULIM

ERASMUS PLUS
”După ULIM, Lituania e o destinație perfectă pentru un masterat în UE”

Oleg Jecov, proaspăt absolvent de master:
”Prin intermediul unei burse Erasmus+, a ieșit în evidență buna noastră pregătire, oferită la ULIM”

Polonia, un bun început pentru începerea experienței academice în UE

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

 

 

 


21.10.2016