Vizita ambasadorului Statelor Unite ale Americii la ULIM
Amplificarea relațiilor de colaborare

Excelența Sa James D. Pettit, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al SUA în R. Moldova, a efectuat, azi, o vizită oficială, la ULIM, împreună cu dl Jonathan (Jed) Wolfington, ofițer de relații culturale al misiunii diplomatice americane. Înalții oaspeți au avut o întrevedere cu academicianul Andrei Galben, rector ULIM și cu dna prim-vicerector Ana Guțu. Discuțiile au vizat continuitatea unor proiecte ale ULIM și Ambasadei SUA, de maxim interes pentru viitorul tinerilor intelectuali din R. Moldova, precum și inițierea unor colaborări noi, la fel de ambițioase, cu impact în societate. După întrevedere, Excelența Sa James D. Pettit a susținut o conferință publică, apoi a avut un dialog cu studenții ULIM.

În debutul evenimentului, rectorul Andrei Galben a înmânat diplomatului american Diploma de Excelență ULIM, pentru cooperare fructuoasă, în contextul aniversării a 25-a a ULIM, ca recunoștință și respect pentru tot sprijinul SUA, acordat statului nostru. Amintim cu această ocazie și de scrisoarea oficială de felicitare a ambasadorului James D. Pettit, adresată rectorului Andrei Galben pentru rezultatele remarcabile ale ULIM, universitate de top din R. Moldova, în special, prin experiențele internaționale ale studenților săi.  (scrisoarea oficială)

Excelența Sa James D. Pettit, în dialog cu studenții și profesorii ULIM

Excelența Sa a menționat că se bucură, de-a lungul anilor, de frumoasa colaborare dintre Ambasada SUA și ULIM. Dl James D. Pettit a apreciat faptul, că ULIM beneficiază de mobilități academice pentru studenți și profesori în cadrul programelor Departamentului de Stat al SUA, care se încununează  cu vizitele unor cadre didactice și tineri de peste Ocean.

În context, ambasadorul James D. Pettit a salutat-o pe dr. Frances Murphy, Fulbright Scholar în cadrul ULIM de la Universitatea  Eastern Illinois din SUA, menționând prestația sa profesională deosebită. Excelența Sa încurajează impulsionarea relațiilor academice dintre ULIM și centrele universitare de peste Ocean.

La rândul său, dna Ana Guțu, a mulțumit Excelenței Sale pentru cooperare extraordinară, de asemenea, și pentru disponibilitatea și deschiderea pe care o are, ori de câte ori, este invitat la ULIM, unde este un oaspete frecvent.

După ce a susținut un discurs privind bogata sa experiență de diplomat, ambasadorul James D. Pettit a avut un dialog cu studenți ULIM, pe teme regionale şi internaţionale.

Evoluțiile democratice în contextul derulării proiectelor de dezvoltare ale Departamentului și Guvernului SUA în R. Moldova, oportunitățile și restricțiile unor programe americane destinate studenților, lupta contra terorismului, relațiile statului nostru cu România și UE, rezolvarea diferendului transnistrean au fost chestiunile de primă importanță, discutate la întâlnire.

Ambasadorul James D. Pettit a dat asigurări, că va participa în continuare la evenimentele ULIM, pentru a se implica activ și a se bucura de realizările instituției noastre, în vederea amplificării bunelor relații de colaborare.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

FOTO: Andrei Colța


14.12.2017