Vizite de studiu în Polonia
Studente ULIM, selectate la concursuri dificile pentru tineri din Europa de Est

Study Tours to Poland (STP) oferă posibilități tinerilor din RM, Ucraina, Belarus și Rusia de a cunoaște semeni din Polonia, reprezentanți ai cercurilor academice, ONG-uri și de a participa la cursuri, seminarii, evenimente culturale din această țară.

STP pentru studenți este un program destinat tinerilor din Europa de Est, la care pot aplica cei dotați din țările menționate, ca să beneficieze de călătorii de documentare în Polonia.  Pentru început, fiecare aplicant trebuie să depună o cerere individuală și să ia parte la un concurs de selecție. Vizitele se organizează de două ori pe an, în grupuri a câte 13 persoane, primăvara și toamna. Anual, în cadrul STP, în Polonia ajung circa două sute de studenți din statele respective.

Un obiectiv important al programului constituie formarea culturii civice a unor cetățeni activi. Organizatorii se axează, în special, pe comunicarea cu ONG-uri importante, studierea activității acestora într-o societate modernă. ”Cunoaște Polonia” este motto-ul călătoriilor de documentare. STP oferă întâlniri cu lideri ai vieții publice poloneze, vizitarea instituțiilor de stat și organizațiilor obștești, evenimente cu reprezentanți ai mediilor academice – conducători de universități, profesori și studenți, prezentarea rezultatelor reformelor poloneze realizate după 1989 etc.

Invitație pentru cei mai ambițioși

De menționat că, în ultima decadă a lunii noiembrie, ULIM a fost reprezentată la una dintre călătoriile de studiu în Polonia de Ina Neagu, studentă în anul II, la Facultatea de Litere. În luna aprilie 2015, o altă studentă de-a noastră de la aceeași facultate, Cristina Ioxa, a fost printre tinerii selectați în cadrul programului polonez. Ina Neagu a călătorit în opt orașe poloneze: Krakow (Cracovia), Bytom, Świętochłowice, Katowice,  Chorzów, Gliwice, Cieszyn, Oświęcim. A efectuat 16 vizite deosebite, a participat la evenimente culturale și a fost instruită la șase workshopuri. Vizitarea Memorialului Auschwitz-Birkenau a fost unul dintre punctele fierbinți ale călătoriei.

”Pentru mine, Polonia este o țară minunată, o țară a valorilor europene, a oamenilor liberi și frumoși la chip și suflet, a istoriei și arhitecturii cu mari tradiții. Este o țară, în care neapărat mă voi întoarce cândva. Îndemn fiecare student cu vârsta cuprinsă între 18-21 ani să participe la acest proiect minunat și motivațional”, spune Ina Neagu.

Mai multe detalii și impresii dezvăluite de studenta ULIM pot fi accesate pe următoarea pagină: https://inaneagu.wordpress.com/.

Informații oficiale despre proiect, aici: http://www.studytours.pl/.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


21.12.2015