Voluntari ai Corpului Păcii implică viitori psihologi și asistenți sociali în acțiuni de eradicare a traficului de ființe umane

Voluntari ai Corpului Păcii din Moldova au susținut azi, la ULIM, o prelegere în cadrul Campaniei naționale ”Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”. Formatorii Clay Cook și Alexandra Kirk au instruit studenții în ceea ce privește eradicarea fenomenului de pe băncile universității.

Lecția a fost organizată de Facultatea Psihologie, Științe ale Educației și Adistență Socială și Catedra Asistență Socială si Sociologie „Nicolae Sali”, în contextul suitei de evenimente, cu acest prilej.

Peste millioane de oameni trăiesc în sclavie modernă astăzi, iar R. Moldova se află pe locul 37,  conform Sclavia Index Global , fapt ce dovedește o prevalență a țării la capitolul traficul de ființe umane, explică voluntarii.  În anul 2014, țara noastră  a fost clasată pe locul 15. Este o îmbunătaţire ușoară a situației și trebuie să continuam să lucrăm în direcția combaterii acestui flagel.

R. Moldova continuă să fie un stat-sursă pentru recrutarea victimelor, exploatate, în mare parte, în alte țări. Aproximativ 10.400 de bărbați, femei și copii de la noi sunt estimați a fi sclavi la nivel global.

Tradiția colaborării Facultății Psihologie, Științe ale Educației și Asistență Socială cu Corpul Păcii

”Împreună cu Agenția Națională, suntem implicați în acțiuni de prevenire a cazurilor privind traficul de persoane și transmitem studenților mesajul, că informarea și instruirea constituie o mare putere în eradicarea fenomenului. Astfel, tinerii din RM sunt mai protejați și au toate instrumentele de luptă anti-trafic. Suntem mulțumiți că studenții ULIM sunt foarte activi în această direcție”, spune Clay Cook.

Traficul de ființe umane este o problemă complexă, ce necesită abordare sistemică și complexă, susțin dascălii. ”Studenții noștri sunt viitorii specialiști care vor organiza activități de prevenire, dar și vor oferi asitență specializată persoanelor, care au trăit experiențe nefaste în această privință. Totodată, studenții sunt tinerii care se află în situație de risc față de traficul de ființe umane, respectiv, informarea lor despre eventualele pericole este primordială.

Colaborarea noastră cu Corpul Păcii a devenit deja o tradiție și ne oferă suport în organizarea mai multor activități pentru viitorii specialiști, implicați direct în combaterea traficului ”, menționează dna Svetlana Haraz, șefa Catedrei Asistență Socială si Sociologie „Nicolae Sali”.

Dl. Anatolie Oprea, profesor la Catedra Asistență Socială și Sociologie „Nicolae Sali”: ”Voluntarii Corpului Păcii lucrează cu studenții întru  dezvoltarea abilităților de a identifica riscurile față de trafic, dar și recunoașterea profilului unui traficant, cele mai comune scenarii de trafic. Este important ca tinerii să fie informați și să posede aceste abilități și în contextul fenomenului migrației, dezastruos pentru R. Moldova.”

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


17.10.2016