Ziua Internațională a Francofoniei- 2017
ULIM, una dintre cele mai atractive instituții academice francofone din regiune

Cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Francofoniei, azi, 20 martie, a avut loc inaugurarea Săptămânii Francofoniei la ULIM. Studenții de la toate facultățile care studiază limba franceză au organizat o manifestare culturală, la care s-a vorbit și s-au interpretat șlagăre în limba lui Camus. Tinerii noștri dovedesc o bună cunoaștere a francezei și a tendinței de a se integra în spațiul educațional și profesional francofon. Prim-vicerectorul Ana Guțu, membru titular al Consiliului de Administrare și Consiliului Asociativ al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), responsabilă de Filiera francofonă Gestion et administration des entreprises, a atras atenția că ULIM este una dintre cele mai atractive instituții academice francofone din regiune, membră a AUF, ce reunește peste opt sute de universități de pe mapamond.

”Să ducem cu onoare flamura francofoniei, ca simbol al latinității”

”Suntem bucuroși să inaugurăm Săptămâna Francofoniei la ULIM, când marcăm Ziua Internațională a Francofoniei și în R. Moldova, stat ce ocupă locul întâi în context regional, după numărul mare de evenimente desfășurate în instituțiile școlare și universitare. Francofonia pentru noi are o mare importanță, deoarece raportându-ne la numărul celor care învață franceza, R. Moldova rămâne în continuare o țară, unde peste 45% de copii și tineri din instituții preuniversitare studiază limba franceză”, afirmă dna Ana Guțu. 

R. Moldova este membra Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), valorile căreia – pacea, democrația și dialogul intercultural constituie obiectivele noastre supreme. Dna Ana Guțu a avut cuvinte de înaltă apreciere proiectelor AUF, derulate la ULIM,  de sprijinire a celor care își propun învățarea francezei și formarea profesională în această limbă, în direcția inovației în cercetare și învățământ, a guvernanței universitare.

”Nu e un secret, desigur că, azi, engleza este utilizată tot mai mult și, de aceea, este important să ducem cu onoare flamura francofoniei, ca simbol al latinității”, remarcă prim-vicerectorul ULIM.

Instituții deosebit de dinamice în realizarea proiectelor educaționale în beneficiul tineretului studios

Dna Roxana  Țurcanu, responsabilă AUF, a îndemnat studenții să reflecteze asupra tematicii OIF din anul acesta. Să acorde o mai mare importanță noutăților din domeniul tehnologiilor informaționale și colaborării de la distanță. ”De fapt, este o invitație de a cunoaște diversitatea, multilingvismul, valorile esențiale ale francofoniei. Întâi de toate, să medităm asupra nivelului de cunoaștere a francezei, limbă utilizată de noi toți pentru a comunica despre cultura și literatura preferată. Să reflectăm asupra utilității acesteia, în general, în contextul formării profesionale a fiecăruia.

Alături de Ambasada Franței în R. Moldova, OIF, AUF, Alianța Franceză sunt veritabile reprezentanțe francofone. Menționez cu mare satisfacție excelenta cooperare între aceste instituții în R. Moldova, deosebit de dinamice în realizarea proiectelor educaționale în beneficiul tineretului studios”, observă dna Roxana Țurcanu.

Studenții ULIM au prezentat un recital de poezie și piese îm limba franceză. Punctul culminant al evenimentului a fost evoluarea tinerilor din Congo.

Săptămâna francofoniei

Urmăriți aici programul evenimentelor tematice, organizate, până la 10 aprilie, la ULIM: www.languages.ulim.md. De asemenea, vă invităm să accesați acest link, pentru audierea mesajului oficial al dnei Michaëlle Jean, secretara generală a Francofoniei: .

În fiecare an, la 20 martie, cele 80 de ţări şi guverne de pe cinci continente, cu statutul de membri sau observatori ai OIF,  sărbătoresc Ziua Internaţională a Francofoniei. Această dată marchează comemorarea semnării, în 1970, la Niamey (Niger), a tratatului privind crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică, devenită ulterior OIF.

Tema ediției din acest an a Zilei Internaționale a Francofoniei se intitulează ''Iubesc, împărtășesc!'', făcând astfel referire la schimbări, la inovații și la dezvoltarea durabilă, se arată pe site-ul www.jeunesse.francophonie.org. De asemenea, prezenta temă face apel la promovarea activităților dedicate acestei zile și pe rețelele de socializare.

Cei 274 de milioane de vorbitori de limbă franceză sărbătoresc această zi prin organizarea de manifestări culturale, întâlniri gastronomice, festivaluri etc, notează  www.20mars.francophonie.org.    

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

FOTO: Andrei Colța


20.03.2017