Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova a ținut o lecție publică în fața studenților de la ULIM

La data de 25 aprilie, în Aula Magnifică din incinta ULIM, Dl Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova a avut o întâlnire cu studenții noștri.

  Genericul lecției susținute de Dl Andrian Candu a fost: ”Pro business Moldova”, iar prezentarea a avut scopul de a încuraja studenții să-și desfășoare activitatea profesională în Republica Moldova, iar cei mai sârguincioși să profite de proiectele existente în lansarea și dezvoltarea unei afaceri proprii.

  Dl Andrian Candu a relatat că are o deosebită plăcere să se afle în fața studenților și să le comunice lucruri, care poate le vor fi utile în viitor și  îi va ajuta în alegerea corectă a parcusului profesional. Pentru obținerea unei cariere de succes, dumnealui a sugerat tinerilor să fie determinați asupra scopurilor, să investească la maxim în propria persoană și să manifeste dedicație în orice activitate inițiată.

  În contextul stabilității financiare și bancare, Dl Andrian Candu a prezentat o creștere economică de 4 %, astfel salariul mediu pe economie pentru anul 2018 este de 6150 lei, în comparație cu anul 2016, când acesta constituia doar 4622 lei.

  La fel, în cadrul întâlnirii, au fost oferite perspectivele implementării unor programe de suport pentru stimularea activității întreprinzătorilor și acelor persoane care fac primii pași în inițierea unei afaceri. A fost  menționat și faptul că investitorii străini au anunțat venirea lor și dispunerea de a investi în anumite domenii, fapt ce ar putea contribui semnificativ la creșterea economică și la crearea unor noi locuri de muncă pentru cetățeni.

  ”Autoritățile statului trebuie să încurajeze pe cei care crează locuri de muncă și uneori să compenseze unele cheltuieli. Anul trecut, noi am izbutit să formăm peste 50.000 de locuri de muncă, astfel am reușit să ocupăm la nivel mondial locul6, din top 10 țări, la viteza de formare a locurilor de muncă noi versus numărul populației”, - a declarat Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu.

  Un alt subiect abordat la această întâlnire a fost Programul lansat de Guvern ”Prima Casă”, potrivit căruia, tinerii pot solicita o acordare de credit pentru procurarea unei locuințe. Deasemenea, Dl Andrian Candu a solicitat opinia studenților referitor la intenția autorităților de proiectare a unui spațiu  polivalent, ”Arena Chișinău”, ce are ca scop dezvoltarea infrastructurii sportive și culturale din Republica Moldova. Tinerii s-au arătat interesați de conceptul acestui proiect de talie națională și au analizat beneficiile lansării unei astfel de construcții.

  În cadrul lecției publice, studenții au avut oportunitatea de a adresa întrebări, unii dintre ei  au cerut sfaturi și soluții pentru inițierea unei afaceri proprii. Președintele Parlamentului Republicii Moldova le-a sugerat viitorilor antreprenori să analizeze cerințele pieții, să prognozeze succesul afacerii și să stabilească în prima instanță un business plan, după care să meargă cu pași mărunți în aplicarea acestuia. Totodată, le-a promis că în scurt timp, birocrația în afaceri va fi redusă, exporturile pe piața UE vor fi promovate mai intens, vor fi eliminate unele taxe de impozit și se va depune efortul necesar pentru crearea unui climat mai prietenos pentru business.

  În această discuție, Președintele Parlamentului, Dl  Andrian Candu a îndemnat tinerii să examineze modelul Uniunii Europene de dezvoltare a politicilor în sectorul economiei și să acționeze liber și cu dedicație absolută, indiferent de culoarea politică a guvernării.

 


25.04.2018