http://emp-aim.mruni.eu/partner_universities/ ), din orașul spaniol cu denumire omonimă, de pe malul Mediteranei. Tânăra a beneficiat de o bursă, cu destinația de studii în țara pe care o visează din copilărie.

" />

ULIM oferă deschidere spre universități renumite din UE

Azi, vă împărtășim din experiența Tatianei Corja, proaspăta noastră absolventă a Facultății de Litere (Engleză-Spaniolă), care s-a aflat timp de un semestru, la Universitatea Alicante, una dintre cele 17 universități partenere în cadrul Programului ”ERASMUS” (http://emp-aim.mruni.eu/partner_universities/ ), din orașul spaniol cu denumire omonimă, de pe malul Mediteranei. Tânăra a beneficiat de o bursă, cu destinația de studii în țara pe care o visează din copilărie.

”Am decis în ultimul an de facultate să-mi încerc norocul cu ”Erasmus Mundus”. Mi-am dorit să obțin o bursă anume în Spania. Încă din liceu, aveam un scop bine definit – de-a învăța la perfecție spaniola și de-a ajunge în țara lui Cervantes. Adoram spaniola, pe care o studiam de mică, din telenovele. De aceea, din start am decis să devin studentă la ULIM, instituția care oferă posibilitatea de a obține o asemenea bursă”, povestește Tatiana Corja.

Cu ”ERASMUS”, te formezi ca personalitate

Fata a aplicat la o bursă. A ales să plece pentru un semestru la o universitate din Spania, pentru a-și aprofunda cunoștințele de spaniolă, dar și de engleză. ”Inițial, mi-a fost dificil să mă integrez în societatea spaniolă, eu fiind o fire introvertită, însă eforturile mele de-a reuși, s-au soldat cu succes. Spaniolii sunt foarte deschiși și m-au ajutat să-mi depășesc timiditatea. Sistemul lor educațional este mai solicitant decât al nostru și studenții spanioli muncesc zilnic, ghidați de profesorii lor. Am prins curaj atunci, când am cunoscut tineri din mai multe țări, ajunși acolo prin intermediul aceluiași program. Am progresat împreună. Mi-am dovedit mie însămi că pot reuși”, spune Tatiana Corja.

Comunicarea intensă cu semeni din multe țări au ajutat-o pe tânără să devină o protagonistă  într-un context cultural de schimb. Și-a făcut prieteni din Japonia, Belgia, Italia, Grecia, Olanda.

”O bursă în cadrul ”ERASMUS”, semnifică o autoexaminare, șansa de a-ți afla nivelul de pregătire în mediile universitare europene.  Cu ”ERASMUS”, te formezi ca personalitate. A fost și greu, și ușor, și interesant, și distractiv. Cu ”ERASMUS”,  poți să le îmbini pe toate și să te bucuri de roadele muncii și viselor tale. Când revii acasă, știi ce schimbări ai vrea să faci în țară. Recomand RM să preia sistemul educațional spaniol, măcar parțial”, menționează Tatiana Corja. Pentru a afla despre alte istorii de succes ale tinerilor noștri bursieri în renumite centre universitare din UE, accesați linkul: http://cci.ulim.md/istorii-de-succes-erasmus/.

”ERASMUS” semnifică  integrarea europeană a tinerilor, am adăuda noi.  Detalii aici: http://emp-aim.mruni.eu/project/

 

De la lansarea  Programului ”ERASMUS”, spre aceeași destinație de studii, Universitatea Alicante, au fost delegați profesori din cadrul ULIM – dr. conf. univ. Ludmila Coadă de la Catedra de Relații Internaționale, Științe Politice și Istorie şi dr. Vitalie Budeci, lector superior de la Facultatea de Drept. Menționăm, de asemenea, că în anul academic 2014-2015, ULIM a găzduit doctoranda din Spania, Teresa Pozo-Rico.

   

                                                                                                                                     Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


16.07.2015