Ana Scobioală, absolventa Institutului CONFUCIUS:
”Iubiți școala, precum chinezii!”

Ana Scobioală, una dintre absolventele cele mai cunoscute ale Institutului CONFUCIUS ULIM, a devenit asistentă și traducătoare la Agenția Economică a Ambasadei Republicii Populare Chineze în R. Moldova. Continuăm publicarea istoriei de succes a acestei tinere specialiste, formate intelectual și profesional grație eforturilor personale, sprijinite de profesori din China. Institutul CONFUCIUS a ajutat-o să fie o persoană încrezătoare în forțele proprii. Cu dascălii de aici, care au ajutat-o mereu, și-a împărțit emoțiile, în pregătirile pentru examene și concursuri.

"Studenții performanți au șanse mari să fie recomandați pentru locuri bune de muncă"

- Dragă Ana Scobioală, activezi la Agenția Economică a Ambasadei Republicii Populare Chineze la Chișinău. Cum ai ajuns să muncești acolo?

- CONFUCIUS ULIM este unicul institut din R. Moldova, ce pregătește specialiști de limba chineză. De aceea, companiile private și instituțiile publice îi solicită sprijinul la angajarea specialiștilor buni cunoscători de chineză. Studenții performanți au șanse mari să fie recomandați pentru locuri bune de muncă. Iată că și eu m-am bucurat de acest sprijin din partea distinșilor profesori chinezi, cărora le mulțumesc mult.

Institutul CONFUCIUS mi-a oferit șansa să devin eu însămi profesoară, când am fost rugată să predau chineza copiilor la o tabără de vară. Aceasta a fost o experiență importantă pentru mine. Mai mult, Institutul CONFUCIUS m-a ajutat să-mi dezvolt capacitățile de traducător. În studenție, profesorii de aici mă luau la diferite activități, precum lecțiile pian. Astfel, m-am învățat să fac traduceri pe subiecte diferite și să nu mă tem de dificultăți.

Șefa grupei la Universitatea Pedagogică din Yunnan


- Știm că faimoasa Competiție Internațională Podișorul Chinezesc a fost pentru tine un mare succes, unde ți-ai dovedit excelenta pregătire, alături de cei mai puternici concurenți din lume. Ulterior, ai beneficiat de o bursă în China. Te rog să ne povestești despre experiența de studii în Țara Marelui Zid, al cărei sistem educațional e considerat a fi unul dintre cele mai bune.

- În anul 2015, grație participării excelente la Concursul Internațional Podișorul Chinezesc, am câștigat o bursă la Universitatea Pedagogică din Yunnan,  pentru un semestru. Provincia Yunnan este un loc deosebit. Capitala acesteia, Kunming, este  considerată orașul primăverii, deoarece în toate anotimpurile anului, acolo este cald, peste tot cresc flori și cerul este extraordinar de senin. Este un loc minunat pentru a studia limba și cultura chineză, unde conviețuiesc numeroase minorități naționale, fiecare având cultură, dialect și tradiții.

La universitate am studiat cultura, literatura, limba Țării Marelui Zid în mass-media, chineza antică și poezia. În afara disciplinelor obligatorii, m-am înscris și în diferite grupuri de interese, legate de cultura chineză. De exemplu, am dobândit cunoștințe din caligrafie, despre instrumente muzicale, desen, haine tradiționale (îmi făcea deosebită plăcere să le probez) și medicina tradițională, îndeosebi acupunctura. În timpul studiilor mi-am lărgit bagajul de cunoștințe despre China și mi-am descoperit noi pasiuni.

”Am avut șansa să obțin un nivel lingvistic avansat și să descopăr diferențele…”

De asemenea, am frecventat lecții nu doar cu grupa mea de străini, ci chiar și cu chinezi, la Facultatea de Litere. Astfel, am avut șansa să obțin un nivel lingvistic avansat al chinezei și să descopăr diferențele în predarea și învățarea de acolo față de ale noastre. Am ajuns să fiu aleasă chiar șefa grupei.

În perioada studiilor în China, am avut onoarea să devin prezentatoarea Concursului Internațional Podișorul Chinezesc, la care participasem anterior. Din acea postură, am avut ocazia să văd emoțiile participanților dintr-o parte și să le înțeleg perfect. O altă surpriză a fost selectarea mea în calitate de prezentatoare și la Festivalul Pescărușilor de Mare. Vorba e, că în provincia Yunnan aceasta este cea mai răspândită  specie de păsări, care atrag numeroși vizitători din toată lumea.

Ce diferențe ai descoperit în China universitară, demne de a fi, cel puțin, analizate în mediul nostru academic?

- Studenții chinezi au un respect deosebit pentru persoanele mai în vârstă, păstrează liniștea în timpul lecțiilor, sunt buni colegi, care se ajută reciproc. Bibliotecile universitare din China sunt extrem de vizitate.  În afara orelor, tinerii creează grupuri de interese (de caligrafie, literatură etc.), legate de specialitatea fiecăruia. Astfel ei își perfecționează abilitățile și oferă posibilități și altor colegi  să afle ceva nou,  gratuit, ca să-și petreacă timpul de după ore cu folos.

Tinerii din China sunt foarte buni la carte și niciodată nu încetează șă învețe. Ei întotdeauna sunt ocupați, aplicând în practică binecunoscutul precept de bază al marelui înțelept Confucius: „Învaţă mereu, de parcă n-ai şti nimic şi cu teama de a nu pierde cunoştinţele dobândite”.

Neobișnuite pentru noi, cei din R. Moldova sunt metodologiile de predare și felul cum răspund studenții la întrebările profesorilor de acolo. Modestia este o calitate importantă a caracterului chinezesc, de aceea, studenții nu sunt încurajați să se întreacă în discuții. Când lecția are o formă de dialog, răspund aproape toți studenții deodată, fapt ce nu supără pe profesor.

El înțelege, că nimeni nu dorește să se evidențieze. Dacă nimeni nu a răspuns la întrebările puse, atunci profesorul, de asemenea, nu se supără, ci  îndeamnă tinerii să învețe mai mult acasă. Astfel, sunt respectate drepturile studenților și nimeni nu este pus în situații delicate.

Profesorii foarte rar solicită răspunsuri separate din partea unuia sau altuia. Metoda principală de evaluare sunt lucrările scrise. La lecții, deseori, sunt utilizate materiale video. Se pune accent pe cunoașterea diferențelor culturale.

”Cei care învață limba chineză azi, în viitor, vor avea parte de mari succese profesionale”

Cum arată o universitate chineză?  

- Am avut parte de o curte spațioasă, izolată de zgomotele străzii și orașului, de centrele de divertisment. Acolo te simți liniștit și în siguranță, concentrat doar asupra  studiilor. Curtea universității se aseamănă cu un orașel micuț, creat special pentru studenți, unde nu lipsesc magazinele, farmaciile și chiar frizeriile. Există un loc special pentru plimbarea cu bicicletă, un iaz înconjurat de palmieri și flori. Posibilitatea de-a admira frumusețile naturii, face procesul de studii și mai plăcut. Prin apropiere se găsesc parcuri, unde studenții merg pentru a se odihni și medita. În încăperile universității este curat, confortabil, aulele sunt utilate cu toată tehnica necesară.

Bursele pentru studii în China, oferite studenților străini, sunt cu mult mai mari decât cele din R. Moldova, chiar și decât a studenților chinezi.

- Limba chineză ar putea fi ”regină” în societățile europene și nu doar?

- Cei care învață limba chineză azi, în viitor, vor avea parte de mari succese profesionale. China se dezvoltă vertiginos în mai multe domenii: civilizație și cultură, industrie și tehnologii informaționale, infrastructură și piață etc. Este prima putere economică a lumii de azi, potrivit clasamentelor. De aceea, toate țările vor să aibă importante relații cu China. Și această cooperare se manifestă nu doar la nivel de stat, ci și de întreprinderi. Desigur, chineza este o limbă dificilă, însă tinerii care o cunosc la perfecție sunt foarte puțini, dar și foarte solicitați.

Pe final de interviu, te întrebăm ca pe unul dintre cei mai buni specialiști vorbitori de chineză: ce recomandări ai pentru
studenții care vor să învețe această limbă asiatică?

- Precum spune un proverb chinezesc, un om puternic nu este acela care nu plânge, ci acela, care plângând, continuă să alerge. Studierea limbii chineze într-adevăr cere o astfel de insistență și perseverență. Niciodată să nu vă lăsați bătuți, să nu fiți descurajați, cât nu ar fi de greu. Continuați să practicați limba, vizionați filme în chineză, împriteniți-vă cu mai  mulți semeni din această țară. Găsiți ceva care să vă motiveze să studiați chineza - istoria, poezia, caligrafia. Acestea vă vor ajuta să avansați. Practicați limba chineză în fiecare zi. Chiar 15 minute, zilnic, joacă un rol mai important decât trei ore, o dată pe săptămână. Iubiți școala, precum chinezii!

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


28.03.2017