Lilia Calancea, absolventă ULIM, a ajuns în topul celor mai citiți scriitori din RM

Lilia Calancea se consideră scriitoare din momentul în care a aflat, cu surpriză, că primul ei roman Regina nopții a ajuns în topul celor mai citite zece cărți ale anului 2014 (în bibliotecile R. Moldova), deși a fost lansat în ultima lună a anului. Cele două ediții s-au vândut rapid în librării, iar volumul continuă să fie căutat și azi, în 2017. Deocamdată, e disponibil doar în variantă electronică, până la o nouă ediție. În luna martie, autoarea urmează să-și mai lanseze al doilea roman - Sub constelația Lyrei. Vine din Bruxelles în Moldova, pentru a organiza lansarea la bibliotecile din Strășeni, Soroca și Chișinău. Este extrem de pasionată de ceea ce face și fericită că oamenii îi solicită cărțile, chiar și după câțiva ani de la apariție. Pe 1 martie, Biblioteca Publică ”B.P. Hașdeu” din Chișinău va găzdui evenimentul.

”La ULIM, apreciez libertatea pe care o are un student, dornic să facă studii și să organizeze activități”

După ce a studiat limbile franceză, engleză și germană la ULIM și a absolvit, în anul 2003, Facultatea de Litere (fostul Departament de Limbi Străine), Lilia Calancea și-a urmat masteratul la Institutul European de Înalte Studii Internaționale din Nisa. Ulterior, a mai făcut un masterat în traducere, la Institutul Superior de Traducători și Interpreți din Bruxelles.

De câțiva ani, a abandonat munca de birou și a început să scrie. ”Într-un cuvânt, fac ceea ce-mi reușește mai bine și îmi aduce plăcere. Există astfel de perioade în viața fiecărui om…Studiile la ULIM m-au apropiat, în primul rând, de oameni, de la care am avut ce învăța. Nu e vorba doar de meserie, dar și de omenie. Curios, dar anume acest lucru continuă să mă inspire până azi, după 15 ani de la absolvire.”

”Am avut noroc de profesori implicați și deschiși”

”La ULIM, apreciez libertatea pe care o are un student, dornic să facă, cu adevărat, studii și să organizeze activități. Mereu am avut sprijinul profesorilor de acolo, când debordam de energie. Pe timpuri, eram vicepreședinta unei organizații de tineret Ignis. ULIM-ul mi-a oferit sprijin logistic pentru toate proiectele. Mi-a deschis multe posibilități, la timpul potrivit, unele dintre care nu era să le am la o altă universitate. Am avut noroc de profesori implicați și deschiși și sper să continui să le ofer motive de mândrie că m-au avut ca discipolă”, ne-a mărturisit Lilia Calancea.

”Tinerii din R. Moldova pot reusi în carieră, grație pregătirii și experienței, doar că le ia mai mult timp. În schimb, satisfacția e mai mare. Altă treabă e atunci, când nu sunt apreciați la justa lor valoare sau descurajați. Din păcate, multi pleacă. Cei mai buni. Noroc, că avem internet și ținem legătura cu mulți dintre ei. Informația circulă, putem face un schimb de experiență și proiecte comune”, zice Liliana Calancea.

Sub constelația Lyrei, a doua carte, la fel de așteptată și căutată

În curând, își va lansa al doilea roman - Sub constelația Lyrei. A doua carte, la fel, e foarte așteptată și căutată, chiar înainte de a fi vândută. Lilia Calancea își propune pe viitor să publice și în limbi străine, pentru că are și prieteni în afara țării, care sunt curioși să citească ce scrie.

”Pentru un scriitor e foarte important să citească mai mult decât scrie. Sunt perioade în care eu doar citesc, altele în care citesc și scriu. Iarna citesc clasicii ruși, vara - clasicii români și francezi. Citesc și literatură contemporană, doar ca să fiu la curent cu noile tendințe, dar foarte rar literatură vândută în tiraje de milioane. De obicei, e vorba de un stil gazetăresc: prea ușor comestibil. Eu am ajuns la o vârsta, cand vreau profunzime, nu șabloane, ușor de copiat”, povestește scriitoarea Lilia Calancea.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


28.03.2017