Studenții de la Litere au participat la o întâlnire ”carte Blanche” cu scriitorul, traducătorul și jurnalistul cultural Emilian Galaicu-Păun

La 13 decembrie curent, Facultatea de Litere a întrunit studenții francofoni la Centrul de Reușită Universitară din cadrul ULIM pentru o întâlnire de bilanț a portofoliilor literare 2018. Invitatul de onoare a fost scriitorul, eseistul, traducătorul, redactorul trilingv și jurnalistul cultural Emilian Galaicu-Păun.

Gazdele au dat „carte blanche” autorului care a făcut o revizuire cultural-literară a anului de referință, a vorbit despre actualitățile lumii literare, despre particularitățile bilingve sau plurilingve ale autorilor, editorilor și ale edițiilor de proză și poezie.

„Mă simt foarte ULIM”, a declarat autorul (« Je me sens très ULIM »), răspunzând cu prezență de spirit și interes la toate întrebările studenților. Gama interacțiunilor a fost diversă, de la elemente autobiografice la aspecte profesionale: „care a fost prima experiență literară?”, „care sunt literaturile care v-au inspirat să deveniți scriitor și care v-au marcat?”, „ce vă inspiră cel mai mult să faceți poezie?”, „care sunt căile de exercițiu și succes spre activitatea de traducere?”, etc. Răspunsurile au fost ample, pe măsură, iar sfaturile generoase. Pentru un poet este important să citească multă proză bună, iar pentru un traducător este esențial să fie realist, să fie autocritic, să considere profesia drept un mod de a fi, un mod de a reacționa și un mod de a se comporta, a afirmat invitatul subliniind că un traducător bun este cel care știe să comunice cu scriitorii și poeții, știe să intre în competiție cu profesioniștii din domeniu, chiar de la bun început, și să fie într-o competiție continuă.

„Genericul „Carte blanche” va fi păstrat drept cap de afiș pentru noi întâlniri în 2019 cu autorii contemporani, traducători, jurnaliști, poligloți. În cadrul acestor ediții participanții își vor exercita dreptul de libertate de expresie și de acțiune perfect asumate. Eticheta este propusă pentru a transmite publicului studențesc și invitaților, profesioniști în diferite domenii, că evenimentul organizat este o oportunitate de a se exprima liber, de a-și asuma o poziție respectând totodată opinia și poziția interlocutorilor”, a explicat decanul facultății de Litere, dr.conf.univ. Carolina Dodu-Savca. Lectoratul de la Litere și-a propus să promoveze învățarea prin lectură activă și întâlniri cu autorii care sunt cititori angajați, iar studenții sunt îndemnați să definească lectura prin sloganul „Pentru mine a citi înseamnă…”/« Pour moi lire, c’est… (faire mon futur) ».

 

Facultatea de Litere 


13.12.2018