Skip to main content
Noutăți

ULIM – 25 de ani în serviciul societății Mentalitățile ţărilor în tranziție, analizate de cercetători din RM și străinătate

În cursul dimineții, la ULIM, și-a deschis porțile ediția a VII-a a Conferinței Științifice Internaționale „Preocupări contemporane ale științelor socio-umane în contextul transformării de mentalități”, cu genericul – ”ULIM, 25 de ani în serviciul societății”, organizată de Facultatea Psihologie, Științe ale Educației și Asistență Socială. 150 de cercetători din SUA, Israel, Iordania, Lituania, Ucraina, România și R. Moldova aduc în atenția publică studii de ultimă oră referitoare la problematica menționată.

”La ULIM, mentalitatea este cea a lucrului bine făcut”

Dna Cristina-Emanuela Dascălu, vicerector pentru relații internaționale ULIM, a marcat printr-o alocuțiune deschiderea oficială a evenimentului. ”Tematica acestei conferințe este de mare actualitate. În fiecare epocă, oamenii au avut o anumită educație, mentalitate și cultură.

În era internetului, acestea prezintă caracteristici specifice, datorate utilizării la nivel global și individual, pe scară largă, a tehnologiei informației și telecomunicațiilor de către omul modern, care trăiește și muncește în societatea bazată pe cunoaștere – o deviză a UE. La ULIM, mentalitatea este cea a lucrului bine făcut”, afirmă dna Cristina-Emanuela Dascălu.

Tradiție anuală de amploare, cu oaspeți dragi din țară și străinătate

Un discurs inaugural a rostit și dna Svetlana Rusnac, decanul Facultății Psihologie, Științe ale Educației și Asistență Socială. ”Această conferință a devenit o  tradiție anuală de amploare, cu oaspeți dragi din țară și străinătate. La ediția următoare, vor participa și cei mai tineri cercetători – studenții din primul ciclu universitar.

Conferința noastră este prima din suita de evenimente, dedicate aniversării de 25 de ani ai ULIM, una dintre cele mai tinere instituții de învățământ superior, însă cu o mare experiență academică. ULIM este o mare echipă, implicată nu doar în procesul didactic, ci și în numeroase evenimente, orientate spre sporirea bunăstării și transformării de mentalități”, susține dna Svetlana Rusnac.

”Să facem un diagnostic asupra mentalităților în transformare și să oferim soluții științifice”

”Ne-am propus să facem un diagnostic asupra mentalităților în transformare și să oferim soluții științifice, în vederea schimbării. Îmi pare bine să constat faptul, că la această conferință participă specialiști de calibru din diferite domenii.

Nu mă voi referi doar la condițiile R. Moldova sau ale spațiului post-sovietic, pentru că fenomenul globalizării ne adună pe toți la un loc, astfel încât, schimbările se referă în egală măsură la spațiul românesc, țările din estul, vestul, sud-estul și sud-vestul Europei, la întreaga lume”, spune dl.  Mihai Șleahtițchi, președintele Consiliului Științific ULIM.

La inaugurare, au mai participat dna Jolanta Pivoriene de la Universitatea ”Mykolas Romeris” din Vilnius, dl. Viorel Robu, decanul Facultății de Psihologie şi Științele Educației, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, dna Aurelia Racu, responsabilă în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” etc.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM