Ambasadoarea Indoneziei acreditată în Republica Moldova, cu reședința la București, E.S. Marianna Sutadi s-a aflat astăzi, 20 decembrie 2013, la Chişinău în vizită de rămas bun, la încheierea mandatului său. Programul vizitei a cuprins primiri la preşedintele R.M. Nicolae Timofti, Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene cât şi la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova.
Vizita la ULIM a Excelenţei Sale a demarat cu o întrevedere protocolară cu conducerea Universităţii, Andrei Galben, Rector şi Nicalae Tâu, Vice rector pentru cooperare internaţională. Dl. Rector i-a mulţumit ambasadoarei pentru modul în care a contribuit la dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, şi nu in ultimul rând, dintre ambasadă şi Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Cei doi interlocutori au susţinut necesitatea continuării acestei cooperări fructuoase care a fost iniţiată în 2011 prin inaugurarea “Aulei Indonezia” în cadrul Universităţii Libere Internaționale din Moldova, fiind una din cele 33 de aule din Galeria Internaţională pe care o deţine ULIM actualmente. De menţionat, că în cadrul întrevederii de astăzi a diplomatului cu Preşedintele R.M., N. Timofti i-a mulțumit, de asemenea, pentru contribuția sa la dezvoltarea relațiilor bilaterale, exprimându-și satisfacția pentru inaugurarea, cu sprijinul ambasadei, a ”Aulei Indonezia” la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (sursa: http://www.prm.md).
În cadrul întrevederii, s-a trecut în revistă relațiile bilaterale și s-a convenit că acestea urmează a fi aprofundate, făcându-se referire, în special, la relațiile culturale. Rectorul ULIM a reiterat aprecierea sa faţă de evoluția vertiginoasă a relațiilor bilaterale, glorificând implicarea ambasadei Indonezia în promovarea culturii şi tradițiilor indoneziene. În acest context, Dl Galben a adus câteva exemple din experiența ULIM care are drept scop primordial aprofundarea procesului de internaţionalizare a învăţământului superior din Moldova, apropierea acestuia tot mai mult de standardele occidentale din domeniu. Ținând cont de faptul, că universitatea noastră recunoaște importanța contactului direct cu vorbitori nativi de limbă străină, aceasta investește constant în crearea de noi oportunități în acest sens. În cadrul ULIM au fost create mai multe centre de cultură și limbă, cum ar fi: Centrul Se Jong ce oferă cursuri de studierea culturii și limbii coreene, Centrul de limbă și cultură spaniolă Cervantes, Centru Britanic, Institutul Confucius, etc. Institutul Confucius a luat naştere în urma Acordului de cooperare semnat în 2009 între ULIM şi Hanban – Sediul General al Institutelor Confucius. Institutul reprezentă o platformă pentru dezvoltarea relaţiilor culturale moldo-chineze, pentru promovarea predării limbii chineze, prin cursuri destinate publicului larg, precum şi pentru sprijinirea proiectelor de cercetare şi organizarea de manifestări ştiinţifice.
Luând în considerare faptul, că ULIM este un promotor înverşunat al culturii asiatice şi se implică activ prin activităţi concrete în procesul de globalizare, Dl. Rector a venit cu propunerea consolidării colaborării bilaterale existente prin iniţierea unor relaţii moldo-indoneziene mai profunde prin intermediul succesorului său, cît şi la nivelul administraţiilor oficiale ale ambelor state în vederea promovării limbii şi culturii indoneziene. La finalul discuției, Excelenţa Sa şi-a exprimat disponibilitatea consolidării dialogului bilateral şi intensificării contactelor oficiale dintre cele două state în acest sens.
Programul vizitei oficialului indonezian a inclus prezentarea de burse oferit de către Guvernul Indonezian prin intermediul programului DARMASIWA, care s-a desfășurat în Aula Indonezia. Prezentarea a fost făcută de către Domnul Richard S. Bharata, atașatul cultural, din cadrul Ambasadei Indoneziei. Beneficiarii bursei oferite de programul respectiv au șansa de a studia pentru o perioadă de 6-12 luni într-o țară tropicala ca Indonezia.
Mai multe detalii despre criteriile de eligibilitate, procedura de aplicare, găsiți accesând site-ul ambasadei.
La încheierea evenimentului, Ambasada Indoneziei a donat un calculator în vederea dotării Aulei Indonezia din cadrul ULIM. Acesta va fi utilizat în scopul asigurării bunului mers a activității desfășurate în cadrul acesteia.
În final, conducerea Universității şi-a exprimat convingerea că Excelența Sa va continua să rămână un prieten al României, Republicii Moldova şi a ULIM-lui în același timp. De remarcat că la finele discursului ținut în faţa comunității academice ulimiste, Domnia Sa a declarat: “Iubesc Universitatea Liberă Internațională din Moldova”.