Skip to main content
Manifestări științifice

ULIM: Institul Confucius a obţinut Premiul de Excelență la Beijing

Institutului Confucius din cadrul ULIM i-a fost decernat Premiul de Excelenţă în cadrul celei de-a VIII -a Conferinţe Internaţionale a Institutelor Confucius. Evenimentul a avut loc în zilele de 7-8 decembrie 2013, la Centrul Naţional de Congrese din Beijing. Cu această ocazie, comunitatea academică a Universității Libere Internaționale din Moldova adresează colaboratorilor acestui institut cele mai sincere felicitări. Premiul pentru Excelenţă reprezintă recunoașterea Institutului Confucius din cadrul ULIM ca fiind un centru performant – model de bune practici în lume. Activitatea sa, prodigioasă și eficientă a fost apreciată la cel mai înalt nivel de către Conducerea Sediului General al Institutelor Confucius, Hanban.

La eveniment au participat reprezentanți a peste 500 de Institute Confucius și Centre de Limbă și Cultură Chineză, rectori și vicerectori ai centrelor universitare din întreaga lume, pe lângă care funcţionează aceste institute. În capitala Chinei se organizează anual astfel de conferinţe, pentru a face o radiografie a activităţii Institutelor Confucius din întreaga lume. Dincolo de bilanţul anului încheiat, Conferinţa stabileşte şi programul de acţiuni ce urmează să fie desfăşurate în perioada următoare.

La eveniment a participat şi Dna Liu Yandong,  vice-premier al Chinei, care a declarat la ceremonia de deschidere  a celei de a 8-a ediție a Conferinței Internaționale, că Institutul Confucius a fost înfiinţat cu scopul de a promova limba şi cultura Chinei şi relaţiile de prietenie ale poporului chinez cu alte popoare ale lumii.

Rețeaua acestor institute  s-a extins rapid în lume, iar dorinţa de a învăţa limba chineză este tot mai mare. Numai în 2012, în Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Serbia, Republica Moldova  şi în alte şase ţări, a fost inclusă predarea limbii chineze în sistemul naţional de învăţământ, a mai adăugat Liu Yandong.

Conferinţa din acest an a fost organizată cu genericul „Reamintindu-ne trecutul, privim spre viitor„.

În cadrul ceremoniei de deschidere a Conferinţei a avut loc festivitatea de premiere. Dna Liu Yandong a acordat premiul „Institutul Confucius de Excelenţă” celor mai remarcabile Institute Confucius ale anului 2013 la nivel  mondial.  De menționat, dintre cele 440 de Institute Confucius existente în peste 120 de țări, 28 au fost menţionate cu această distincție notorie,  printre acestea fiind și Institul Confucius din cadrul ULIM (vezi lista instutelor (View in Google) (View in Google) (View in Google) premiate).  Premiul a fost înmânat dlui Academician Andrei Galben, rectorul ULIM.

În contextul vizitei în China,  dl Andrei Galben și codirectorii Institului Confucius din partea Chinei și Republicii Moldova au purtat negocieri cu Dl. Wang Yongli, Vicedirector General, Vicepreşedinte Executiv al Cartierului General al Institutului Confucius din China. La întrevedere a fost abordată perspectiva dezvoltării Institutului Confucius şi fortificarea cooperării dintre ULIM și  Cartierul General,  Universitatea Pedagogică Nord Vest din Lanzhou, China.

În cadrul convorbirilor, care s-au desfăşurat într-o atmosferă cordială, a fost evidenţiat rolul important pe care îl are Institutul Confucius, ULIM în cadrul relaţiilor de bună prietenie dintre ţările noastre. Oficialii chinezi au elogiat activitatea desfăşurată de echipa noastra dedicată recunoaşterii excelenţei valorilor care s-au făcut remarcate în cele două ţări şi care au avut o contribuţie importantă la dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Institutul Confucius a luat naştere în urma Acordului de cooperare semnat în 2009  între ULIM şi Hanban – Sediul General al Institutelor Confucius.
Institutul  reprezentă o platformă pentru dezvoltarea relaţiilor culturale moldo-chineze, pentru promovarea predării limbii chineze, prin cursuri destinate publicului larg, precum şi pentru sprijinirea proiectelor de cercetare şi organizarea de manifestări ştiinţifice.

Scrisoare din numele Ambasadorului Republicii Populare Chineze în R. Moldova cu mesajul de felicitare pentru distincția acordată. Vezi AICI scrisoarea.

Vezi mai multa informatie accesind pagina oficială:   http://english.hanban.org

 

Pentru mai multă informatie despre eveniment accesați:   http://english.hanban.org/article/2013-12/08/content_518107.htm   sauhttp://gbtimes.com/china/440-confucius-institutes-mark-footprints-120-countries

 

Evenimentul a fost reflectat in: Literatura si Arta  Nr. 52 (3565) din 26 decembrie 2013 si in Комсомольская Прaвда Nr. 52 (26177) din 26 decembrie 2013

Leave a Reply