Skip to main content
Manifestări științifice

AGENŢIA UNIVERSITARĂ A FRANCOFONIEI LA CEA DE-A 16 ADUNARE GENERALĂ, 7-9 MAI, SAO PAULO, BRAZILIA

La 7-9 mai 2013, în San Paolo, Brazilia, în incinta Memorialul Americii Latine, a avut loc cea de-a 16-a Adunare Generală a Agenţiei Universitare a Francofoniei.

Alegerea acestei ţări şi acestui oraş pentru desfăşurarea adunării generale, este pe deplin justificată. Brazilia confirmă statutul său de ţară în dezvoltare şi centru universitar: cea de-a şasea putere economică mondială, faţă de Regatul Unit, ea mobilizează  6 % din PIB-ul său educaţiei iar în 2009 s-a clasat pe cea de-a 13 poziţie în clasamentul producătorilor de cunoştinţe, devansând Rusia. Având 6,5 milioane de studenţi, Brazilia a lansat programul „Ştiinţa fără frontiere”. Obiectivul acestuia este de a trimite 100 000 de studenţi brazilieni de la diferite specialităţi, la studii peste hotare, începând de acum până în 2015.

Cea de-a a 16 Adunare Generală a AUF a fost o adevărată oportunitate de schimburi academice francofone întru stabilirea priorităţilor acţiunilor universitare francofone pentru următorii patru ani. Participanţii au avut posibilitatea de a stabili contacte directe cu partenerii datorită întâlnirilor academice exprese; ei au participat la ateliere ştiinţifice ce vizează subiectele profesionalizării formărilor, numericul educativ, inovaţia în învăţământul superior, clasamentele, evaluarea şi asigurarea calităţii – modele diferenţiate, programarea cuadrienală 2014-2017.

În cadrul şedinţei, au fost decernaţi cu premii AUF tineri cercetători.

Delegaţii ale  instituţiilor membre (760 în total din 65 de ţări din lume) au ales membrii instanţelor AUF cât şi noul preşedinte al AUF. Instituțiile au ales,  în funcţie de regiune,  reprezentanţii săi în instanţele AUF – Consiliul de Administrare şi Consiliul Asociativ. Doamna Ana Guţu a fost aleasă în calitate de membru al Consiliului de Administrare şi, conform statutelor AUF, membru al oficiului  Consiliului  Asociativ din partea Biroului Europei Centrale şi Orientale al AUF.

Delegaţii celei de a 16-a Adunării Generale a AUF au adoptat Declaraţia de la San Paolo.

Preşedintele Universităţii Cadi Ayyad (UCA) din Marrakech, Maroc, Domnul Abdellatif MIRAOUI a fost ales ca Preşedinte al AUF pentru un mandat de 4 ani. Acesta îl succedă pe Dl. Yvon Fontaine, rector al Universităţii din Moncton, Canada.

Mai multe detalii despre Adunarea Generală AUF le găsiţi AICI.

Vezi aici evenimentul reflectat în hebdomadarul „Literatura si Arta”

Vezi aici articolul publicat în ziarul „Panorama”

Vezi aici articolul publicat în ziarul „Timpul” 

Vezi aici articolul publicat în cotidianul „Aргументы и факты”

Vezi aici articolul publicat în ziarul „Труд”

Leave a Reply