Skip to main content
Manifestări științifice

Anul Nou coreean sărbătorit cu studenţii de la ULIM

Centrul de Cultură şi Limbă Coreeană „Se Jong” a serbat în data de 8 februarie cea mai importantă sărbătoare tradiţională coreeană, 설날(Seollnal), Anul Nou Coreean pe stil vechi.

Evenimentul a fost găzduit în incinta Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM) şi a întrunit studenţi şi profesori ale diverselor facultăţi din cadrul instituţiei.

Printre cei prezenţi la eveniment au fost şi directorul Centrului de Cultură şi Limbă Coreeană, Han Ho Jin, şefa Catedrei Limbi Asiatice (orientale) Kim Won Sim, care a fost şi moderatoarea evenimentului, doamna Han Eun Jong, Directorul CompanieiChoice Farm” şi domnul Ţâu Nicolae, Vicerector ULIM. 

Oaspeţii au avut oportunitatea să facă cunoştinţă cu cele mai frumoase aspecte ale culturii şi tradiţiilor sud-coreene. În acest sens, programul a inclus un film documentar despre tradiţiile sărbătorii설날(Seollnal), au fost organizate jocuri de origine coreeană, şi bineînţeles, nu a lipsit nici masa bogată cu bucate tradiţionale coreene. În definitiv, evenimentul a întipărit în inimile celor prezenţi o parte din tradiţiile şi cultura sud-coreeană.

Referindu-ne la originea sărbătorii설날(Seollnal), de menţionat, că Anul Nou coreean pe stil vechi este prima zi a calendarului lunar, anul acesta a fost  sărbătorit la data de 10 februarie şi este considerată cea mai importantă sărbătoare coreeană. De obicei, aceasta este marcată de o vacanţă cu familia timp de trei zile, în care membrii acesteia îşi vizitează oraşele de origine, părinţii şi rudele.

În prima zi a sărbătorii întreaga familie efectuează un ritual ancestral, cunoscut sub numele차례(charye).

Masa de sărbătoare este urmată de un alt ritual, numit Sebae. Prin efectuarea unei reverenţe copiii urează celor mai în vârstă un an nou fericit prin schimbul de urări: 새해 복 많이 받으세요 (saehae bok manhi badeuseyo), care în traducere înseamnă „Să aveţi un an nou binecuvântat”. Părinţii răsplătesc acest gest prin bani şi cuvinte de înţelepciune adresate copiilor.

Cel mai important fel de mâncare, ce se serveşte în acestă zi, este떡국 (Tteokguk). Conform tradiţiei, Anul Nou coreean este similar cu o zi de naştere pentru naţiunea coreeană, iar떡국 (Tteokguk) este o parte a sărbătorii zilei de naştere. După ce termini de mâncat aceste bucate, eşti cu un an mai în vârstă.

După efectuarea tuturor ritualurilor este timpul oportun pentru distracţii. În acest sens sunt organizate diverse jocuri tradiţionale, la care participă atât bărbaţii, cât şi femeile, de la cei mai tineri, la cei mai în vârstă.

Potrivit organizatorilor, Anul Nou coreean pe stil vechi este sărbătorit pentru a doua oară consecutiv în cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Republica Moldova.

Leave a Reply