Skip to main content

Studen╚Ťii str─âini care ├«╚Öi fac studiile la ULIM ╚Öi-au dat ├«nt├ólnire joi, 13 februarie ├«n cadrul unei serate intitulate ÔÇťPrietenia PopoarelorÔÇŁ. Evenimentul a fost unul inedit, adun├ónd studen╚Ťi din Siria, Turcia, Irak, Israel, Coreea de Sud ╚Öi nu doar, care au ales ULIM-ul pentru a╚Öi face studiile. De╚Öi unii se afl─â de pu╚Ťin timp ├«n R. Moldova, tinerii au reu╚Öit s─â ├«nve╚Ťe limba rom├ón─â, ba chiar au recitat poeme de Mihai Eminescu.

Programul serii a fost extrem de variat. Evenimentul a ├«nceput cu prezent─âri sus┼úinute de cursan┼úii veni┼úi de pe diverse meridiane ale lumii despre locurile din care provin. Seara a fost completat─â cu manifest─âri artistice ╚Öi gastronomice din tezaurul cultural, caracteristic popoarelor reprezentate de c─âtre studen╚Ťii interna╚Ťionali din cadrul ULIM.

Sayif din Irak a interpretat piesa ÔÇťHabibiÔÇŁ ├«n timp ce publicul ├«l aplauda frenetic, Patrick din Nigeria a cucerit partea femenin─â c├ónt├ónd ÔÇťLady in RedÔÇŁ.┬á Uahim a recitat poezia ÔÇťO, r─âm├óiÔÇŁ de Mihai Eminescu, iar Gheorghe care este din Azerbaidjan a vorbit ├«n limba turc─â, azer─â ╚Öi rus─â. Trei studen╚Ťi din Coreea de Sud au interpretat o pies─â care a emo╚Ťionat publicul, iar Igor Sestakovschi a avut grij─â de buna dispozi╚Ťie a publicului interpret├ónd c├óntece arhicunoscute ├«n limba rom├ón─â, rus─â ┼či ucrainean─â.

ÔÇ×Am vrut, cu aceast─â ocazie, s─â ne prezent─âm, cu tradi╚Ťiile, obiceiurile ╚Öi felul nostru de a fi, colegilor, profesorilor ╚Öi, de fapt, membrilor comunit─â╚Ťii moldave ├«n mijlocul c─âreia ne petrecem c├ó╚Ťiva ani de via╚Ť─â, pe perioada studiilor universitare de la ULIMÔÇŁ, a declarat studentul din Coreea.

„Prezent─ârile culturii ╚Öi tradi╚Ťiilor comunit─â╚Ťilor de studen╚Ťi str─âini au loc sistematic la ULIM, prin organizarea unor serate speciale dedicate studen╚Ťilor interna┼úionali, cu scopul de a contribui la o mai bun─â cunoa╚Ötere reciproc─â ╚Öi la integrarea lor ├«n mediul academic din Republica Moldova. Actualmente, la Universitatea Liber─â Interna┼úional─â din Moldova ├«┼či fac studiile studen╚Ťi reprezent├ónd mai multe na╚Ťionalit─â╚Ťi ╚Öi culturi. Am g├óndit aceast─â serie de prezent─âri pentru a sprijini cunoa╚Öterea reciproc─â ╚Öi pentru a deschide por╚Ťile spre alte obiceiuri ╚Öi culturi. Vom continua ╚Öi cu alte seri dedicate colegilor no╚Ötri str─âini, pentru a ├«nt─âri pun╚Ťile dintre ei ╚Öi colegii no╚Ötri b─â┼čtina┼či.┬á Consider c─â aceste forme de interac┼úiune intr-un format mai putin formal, sunt deosebit de utile, pe de o parte pentru o bun─â socializare cu studen┼úii autohtoni, iar pe de alt─â parte pentru o bun─â promovare a institutiei gazd─â, a ┼ú─ârii noastre”, a declarat Directorul Centrului pentru Cooperare Interna┼úional─â din cadrul ULIM, dna Valentina Ciumacenco.

La finele programului artistic, D-na Ciumacenco, din numele conducerii universit─â┼úii,┬á le-a urat ├«nc─â o dat─â studen╚Ťilor bun venit ├«n marea familie ULIM ╚Öi a mul╚Ťumit ├«n mod special colaboratorilor Departamentului Studen╚Ťi Str─âini din cadrul ULIM, care au venit cu ini╚Ťiativa de a organiza un eveniment at├«t de important ce are menirea de a promova comunicarea intercultural─â ┼či extinderea orizontului cultural al participan┼úilor.┬á D-na Ciumacenco i-a mul╚Ťumit in mod special doamnei Natela Pa┼ča, unul din cei mai longevivi si dedicati colaboratori ai Departamentului Studenti Straini, cu o contribu┼úie esen┼úial─â la conectarea studen┼úilor ┼či profesorilor la valorile ┼či standardele interna┼úionale.┬á Participan┼úii care au prezentat numere artistice, au primit c├óte un CD ├«n dar┬á cu piese speciale dedicate ULIM-ului a c─âror versuri sunt semnate de dna Ana Gu╚Ťu, Prim vice-rector ULIM.

Spre finalul seratei studen╚Ťii str─âini, ├«mpreun─â cu colaboratorii ULIM, s-au prins ├«ntr-o hor─â moldoveneasc─â. Mai t├órziu au savurat bucate tradi╚Ťionale moldovene╚Öti, dar ╚Öi alte delicii caracteristice popoarelor prezente.

Evenimentul a fost organizat de┬á Departamentul Studen╚Ťi Str─âini ├«n colaborare cu┬á Centrul pentru Cooperare Interna╚Ťional─â, ULIM.

Leave a Reply