Skip to main content
Manifest─âri ╚Ötiin╚Ťifice

Inaugurarea Centrului de Informare al Uniunii Europene la ULIM

La 17 mai, curent, ┼čeful Delega┼úiei Uniunii Europene la Chi┼čin─âu, Ambasadorul Dirk Schuebel a efectuat o vizit─â oficial─â la ULIM. Excelen┼úa Sa a purtat discu┼úii ├«n Sala de Protocol, la care au participat rectorul ULIM, Andrei Galben, prim-vicerectorul ULIM, Dna Ana Gu┼úu, vicerector pentru rela┼úii interna┼úionale, Dl Nicolae ┼ó├óu ┼či Vitale Budeci, Directorul Centrului pentru Cooperare Interna┼úional─â.

Subiectul principal al discu┼úiilor a constituit dezvoltarea rela┼úiilor de cooperare moldo-europene c├ót ┼či cu ┼ú─ârile din Orient cu care ULIM a semnat multiple acorduri de colaborare.

La inaugurarea centrului din incinta ULIM au participat ┼čeful Delega┼úiei UE la Chi┼čin─âu, ES Ambasadorul Dirk Schuebel ┼či rectorul ULIM Andrei Galben, ├«n prezen┼úa a aproximativ o sut─â de studen┼úi.Centrul de Informare al Uniunii Europene (CIUE) a fost lansat ast─âzi, 17 mai la Chi┼čin─âu, ├«n incinta┬á Universit─â┼úii Libere Interna┼úionale din Moldova (ULIM). Scopul activit─â┼úii┬áCIUE, deschise de c─âtre Delega┼úia UE ├«n Moldova ├«n mai multe regiuni din R. Moldova, ┬áeste de a oferi cet─â┼úenilor acces liber ┼či gratuit la informa┼úii despre Uniunea European─â, precum ┼či publica┼úii oficiale.

CIUE ofer─â acces liber la resursele lor ┼či sunt deschise publicului larg, inclusiv tinerilor, studen┼úilor, speciali┼čtilor din diverse domenii ┼či oamenilor de afaceri.

├Än Republica Moldova au fost ├«nfiin┼úate, din 2007 p├ón─â acum, opt Centre de Informare ale Uniunii Europene, inclusiv la B─âl┼úi, Cahul, Comrat, Soroca ┼či Ungheni. ├Än capitala Republicii Moldova exist─â patru astfel de institu┼úii. Cet─â┼úenii Republicii Moldova pot g─âsi aici informa┼úii ┼či literatur─â de specialitate, care acoper─â o gam─â vast─â de domenii, precum programele ┼či instrumentele UE dedicate ┼ú─ârilor care fac parte din Politica European─â de Vecin─âtate, inclusiv Republica Moldova, legisla┼úia UE, regulile de afaceri ┼či, nu ├«n ultimul r├ónd, informa┼úii din cultur─â.

Re┼úeaua CIUE din Republica Moldova prime┼čte materiale ┼či literatur─â de specialitate gratuite de la Biroul de Publica┼úii al Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg. ├Än acest sens, a fost semnat un acord de colaborare cu fiecare institu┼úie de ├«nv─â┼ú─âm├ónt-gazd─â. ├Än baza acestuia, Uniunea European─â s-a angajat s─â livreze gratuit ┼či permanent materiale solicitate de coordonatorii Centrelor de Informare.

Cei care doresc s─â se informeze pe larg despre Uniunea European─â, o pot face la urm─âtoarele institu┼úii: liceul ÔÇ×Constantin StereÔÇŁ (Soroca), Academia de Studii Economice a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Medicin─â ┼či Farmaceutic─â din Moldova, Universitatea Liber─â Interna┼úional─â din Moldova (Chi┼čin─âu), Universitatea de Stat ÔÇ×Alecu RussoÔÇŁ (B─âl┼úi), Universitatea de Stat ÔÇ×Bogdan Petriceicu Ha┼čdeuÔÇŁ (Cahul), Universitatea de Stat din Comrat (Comrat) ┼či liceul ÔÇťVasile AlecsandriÔÇŁ (Ungheni).

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: www.eeas.europa.eu/delegations/moldova

Refclectarea evenimentului în mass-media

Ziarul Panorama 

Ziarul TIMPUL

Leave a Reply