Skip to main content
Manifestări științifice

La ULIM s-a dat startul unui curs comun „Moldova: Istorie. Guvernare şi Politică.”

Luni, 11 martie 2013, la ULIM s-a dat startul cursului comun cu genericul „Moldova: History. Government and Politics”. Evenimentul este organizat în cadrul vizitei delegaţiei de la Universitatea din Florida de Sud, SUA la ULIM, care se va desfăşura în perioada 11-15 martie.

Din cadrul delegaţiei fac parte Dna. Judithanne Scourfield McLauchlan, profesoară de Ştiinţe Politice de la Universitatea din Florida de Sud, Dl. Raymond GROSS, judecător din Statele Unite ale Americii şi opt studenţi de la Departamentul Ştiinţe Politice de la Universitatea din SUA.

În cadrul primei lecţii, care s-a petrecut în Sala de Lectura Nr. 3, ULIM, participanţii au avut posibilitatea să se cunoască reciproc.  Cu un mesaj de salut a venit Dna Viorelia MOLDOVAN-BĂTRÂNAC, Vice-rector Studii, Dna COADĂ, Vicerector Ştiinţă, Decan al Facultăţii de Istorie şi Relaţii Internaţionale, Dna Larisa PATLIS, lector la Facultatea de Istorie şi Relaţii Internaţionale, care a şi fost moderatorul evenimentului. La eveniment au participat Dna. Zinaida SOCHIRCĂ, Director general DIB ULIM, şi Dl. Octavian ŢÂCU, Ministru al Tineretului şi Sportului, istoric, expert in analiza politica,  conferenţiar universitar, catedra Relaţii Internaţionale si Politologie ULIM care a făcut o prezentare amplă despre  Moldova şi etapele ei de devenire şi transformare într-un stat independent, suveran şi democrat.   La final, în faţa studenţilor şi profesorilor prezenţi a venit cu un discurs despre situaţia politică anterioară dar şi cea actuală a Republicii Moldova, Dl. Steven GRAY, şeful Fundaţiei Internaţionale pentru Sisteme Electorale în  Republica Moldova.

Reprezentanţii delegaţiei americane au primit în dar câte un simbol al Primăverii în Moldova, Mărţişor. Acest gest a fost precedat şi de o scurtă istorisire a legendei  Mărţişorului şi semnificaţia acestuia.

Este de menţionat faptul că delegaţia americană a venit şi ea la rândul său cu un dar pentru ULIM, şi anume un set de cărţi despre Guvernarea Politica Internaţională. Aceste cărţi vor servi studenţilor de la ULIM drept o sursă bogată de  diversificare a abilităţilor şi cunoştinţelor sale în acest domeniu. Amintim că fundamentul unei colaborări fructuoase dintre instituţiile de învăţământ superior din SUA şi ULIM, a fost pus vara trecută, prin  organizarea în comun la ULIM a şcolii de vară în colaborare cu Universitatea Cuny din New York.

În final, Dl. GREY a venit cu un discurs care a inclus prezentare de statistici a situaţiei politice din Moldova. Totodată, Dumnealui a atenţionat despre  multitudinea de activităţi politice care au avut loc în Moldova în ultimii zece ani, dar menţionând faptul ca totuşi acestea sunt necesare şi sunt absolut normale într-un stat democrat. În cadrul vizitei delegaţiei americane în Moldova, sunt preconizate activităţi de binefacere şi voluntariat, dar nu în ultimul rând şi vizitarea locurilor  turistice din Republica Moldova.

Evenimentul s-a desfăşurat în Sala de lectura Nr. 3, cu participarea studenţilor de la Facultatea de Istorie şi Relaţii Internaţionale, Facultatea de Drept şi Facultatea de Litere de la ULIM. 

Leave a Reply