Skip to main content
Manifestări științifice

Preşedintele Senatului polonez a ţinut o prelegere la ULIM despre parcursul european al ţării sale

La Universitatea Liberă Internaţională din Moldova fiecare zi este marcată de vizita unor personalităţi remarcabile. Luni, studenţii şi profesorii ulimişti s-au întâlnit cu dl Bogdan Borusewicz, Preşedintele Senatului polonez, care a ţinut o prelegere despre parcursul european al ţării sale. Înaltul oaspete a fost însoţit de Excelenţa Sa dl Artur Michalski, ambasadorul Poloniei la Chişinău. Întâlnirea a fost moderată de rectorul Andrei Galben şi s-a desfăşurat în Aula Magnifica, una dintre sălile care reprezintă cartea de vizită a instituţiei.

Polonia s-a confruntat cu o mulţime de greutăţi în calea sa spre aderare la Uniunea Europeană, dar a reuşit să treacă de ele, datorită perseverenţei cetăţenilor polonezi de a continua implementarea reformelor şi graţie voinţei lor puternice de a se despărţi de trecutul comunist, a menţionat dl  Bogdan Borusewicz. ,,Ceea ce am reușit să obținem nu ne-a fost dat pe gratis, a trebuit să luptăm”, a declarat el, subliniind că Polonia este singura țară care a format un  important bloc anticomunist şi care astăzi deţine un loc sigur în UE. Eforturile depuse de politicieni şi de cetăţenii de rând s/au soldat cu realizări evidente – tânăra generație se bucură în prezent de toate priorităţile pe care le are un stat democratic, suveran și independent. ”A fost nevoie de timp pentru a implementa standardele europene şi normele democratice,  în politică  ”timpul este un factor esenţial”, a declarat oaspetele polonez.

Dl Bogdan Borusewicz consideră că experienţa Poloniei în ceea ce priveşte parcursul european ar putea fi de un real folos R. Moldova, în calea sa spre aderare la UE. ”Sprijinim în continuare orientarea R. Moldova spre integrarea europeană şi suntem deschişi spre colaborare în acest sens”, a subliniat el, precizând că Moldova are perspective mari de a adera la Uniunea Europeana.

Întâlnirea s-a desfăşurat într-o atmosferă caldă, bazată pe discuţii libere, iar la final studenţii și profesorii au avut ocazia să adreseze întrebări. Rectorul ULIM, Andrei Galben, a adus la cunoştinţa asistenţei câteva momente semnificative din biografia domnului Borusewicz. Între altele, Domnia sa este activist al opoziţiei democratice. Fiind student la Liceul de Arte Plastice din Gdynia, în anul 1968 a fost arestat şi închis sub acuzația de tipărire  și distribuire a pliantelor în susținerea protestelor studențești. Este absolvent al Facultăţii de Științe Umanistice de la Universitatea Catolică din Lublin.

Vizita Preşedintelui Senatului polonez la ULIM a fost organizată de Ambasada Poloniei la Chişinău  în colaborare cu Centrul pentru Cooperare Internaţională al ULIM. Prelegerea a fost susţinută în limba poloneză şi tradusă sincron în limba română. La eveniment au participat peste 150 de studenţii însoţiţi de profesorii lor.

Reflectarea evenimentului în mass-media http://www.timpul.md/articol/presedintele-senatului-polonez-a-tinut-o-prelegere-la-ulim-despre-parcursul-european-al-tarii-sale-41854.html

Leave a Reply