Skip to main content
Manifestări științifice

Sănătatea publică fără frontiere

La data de 12 decembrie, 2013, Universitatea Liberă Internațională din Moldova a fost gazda ultimei lecții din primul ciclu de prelegeri publice cu genericul “Knowledge is GREAT”, organizate de către Ambasada Marii Britaniei la Chișinău care s-au desfășurat în perioada 9-12 Decembrie 2013. Invitatul special la acest eveniment a fost domnul Jaap Veen, consultantul independent în domeniul de control al tuberculozei, din Olanda care a vorbit despre Sănătatea în situație de conflict.

Evenimentul a demarat cu mesajul de salut din partea domnului Nicolae ȚÂU, Vice-rector pentru Cooperare Internațională ULIM care ulterior i-a oferit cuvântul oaspetelui onorific, Ambasadorul Marii Britaniei în Republica Moldova, Domnul Philip David Batson. Înaltul demnitar și-a exprimat plăcerea deosebită de a se afla în cadrul mediului academic universitar de la ULIM, menționând că aceasta este de fapt prima sa vizită la ULIM, ținând cont că Domnia Sa a fost recent acreditat în calitate de Ambasador în Republica Moldova. În continuare, cuvântul i-a fost oferit domnului Jaap Veen.

În cadrul prelegerii, specialistul a abordat mai multe aspecte ce țin de sănătatea publică și în special ce reprezintă aceasta,  ce anume se află în pericol în timpul unui conflict, cine este expus riscului în urma acestuia, care sunt problemele de sănătate relevante în situații de conflict dar, care sunt metodele de îngrijire a sănătății după un conflict, etc.

Specialistul a prezentat câteva definiții de baza a conflictului, menționând în acest context trei tipuri: 1. Interpersonal; 2. în grup sau 3. între partide sau state.

Pentru a fi mult mai convingător, specialistul a prezentat și unele cazuri concrete de conflicte publice, consecințele cărora au afectat o societate întreagă, cum ar fi cazul din Sierra Leone. Conform unui sondaj din 2002, în timpul conflictului armat femeile care au avut contact direct cu combatanți au fost agresate sexual.

Evenimentul a continuat cu seminarul pe tema “Tuberculoza nu e o sentința”, cu începere de la orele 15.00, destinat unui grup mai restrâns de studenți, tineri specialiști și profesioniști în domeniul medicinei, sănătății publice, afacerilor interne și drepturilor omului.

Mai multe detalii puteți afla, accesând linkul: https://www.gov.uk/government/world-location-news/public-lectures-organized-by-british-embassy-chisinau.

Leave a Reply