Skip to main content
Manifestări științifice

Studenții ULIM au fost informați despre modalitățile luptei împotriva corupției.

Joi, 13 februarie, 2014, Dl. Pawel Rutkowski, specialist anticorupție EUBAM, a ținut o prelegere publică în fața studenților de la ULIM. Prelegerea a avut genericul “Guvernarea eficientă și lupta împotriva corupției. Cele mai bune practici ale Uniunii Europene” și a fost prezentată în limba engleză. Moderator al evenimentului fiind Dna Larisa Patlis, lector universitar din cadrul ULIM.

Prelegerea a debutat cu definirea noțiunii de corupție, care de cele mai multe ori este explicată ca fiind  abaterea de la moralitate sau decadență, depravare.

Factorii care duc la apariția corupției sunt multipli: structura guvernului, mărimea sectorului public, economia foarte slabă.

Pe parcursul prelegerii fenomenul corupției a fost descris ca fiind o crimă împotriva dezvoltării, democrației, educației, justiției, distrugând valorile pe care se bazează un stat liber, democrat.

De asemenea s-a constatat că în Republica Moldova corupția predomină în guvern și în sfera serviciilor publice, d-nul Rutkowski menționând că această situație este valabilă pentru multe alte țări. S-a vorbit și despre situația în Uniunea Europeana, unde corupția este problema împotriva căreia se luptă insistent, fenomenul acesta costând Europa 120 miliarde de euro pe an.

Studenții au putut afla mai multe detalii și despre EUBAM, Misiunea UE de Asistență la Frontiera în Moldova și Ucraina.  EUBAM reprezintă un organ consultativ, tehnic, mandatat să consolideze capacitățile de gestionare a frontierei a partenerilor săi – serviciile vamale şi grăniceri, organele de ocrotire a legii şi agențiile de stat din Moldova şi Ucraina. Programul desfășoară un şir de activități împreună cu societatea civilă şi, în particular, cu comunitatea academică atât din Moldova, cât şi din Ucraina.

Tot personalul Misiunii EUBAM aderă la valorile fundamentale ale acesteia – neutralitate, parteneriat, încredere, rezultate, serviciu şi transparență, totodată EUBAM susține rezolvarea pe cale pașnică a conflictului transnistrean.

În concluzionare, Pawel Rutkowski ne-a îndemnat să spunem “NU CORUPTIEI”.

La finalul evenimentului, Dna Valentina Ciumacenco, Director al Centrului pentru Cooperare Internaţională, ULIM a venit cu un mesaj de mulţumire adresat EUBAM pentru susţinerea cuprinzătoare acordată partenerilor săi în domeniul celor mai bune practici europene, prin intermediul oficiului central din Odessa şi a celor şase oficii teritoriale situate la frontiera moldo-ucraineană.

Deasemenea, Dna Ciumacenco a ţinut să aducă mulţumire pentru iniţiativele si oportunitaţile  inedited oferite de EUBAM tinerilor,  facînd referinţă, în special, la şcolile de vară organizate cu genericul “Tinerii împotriva corupţiei”, la care au participat activ şi studenţii ULIM. “Importanța implicării tinerilor  în combaterea corupției este incontenstabilă. Implicarea tuturor cetățenilor în această luptă, și, mai cu seamă a tinerilor, este foarte esenţială. Anume tinerii sunt viitori lideri în țările lor și ei pot deveni, pe termen lung, actori-cheie în lupta împotriva corupției”, a declarat în încheiere directorul CCI.

Evenimentul a fost organizat de către Misiunea Uniunii Europene de asistență la Frontieră în colaborare cu Cenetrul pentru Cooperare Intrenaţională şi DIB din cadrul ULIM.

Leave a Reply