Skip to main content
Manifest─âri ╚Ötiin╚Ťifice

Vizita Ambasadorului Statelor Unite ale Americii la ULIM

Ziua de vineri, 22 noiembrie, 2013 a fost marcat de vizita la ULIM a Ambasadorului Statelor Unite ale Americi, E.S. William H.MOSER. Evenimentul a demarat cu ├«ntrevederea protocolar─â a Ambasadorului cu domnul Andrei Galben, Rector ULIM, ├«n cadrul c─âreia s-a discutat despre statul actual al rela╚Ťiilor moldo-americane c├ót ╚Öi despre evolu╚Ťia acestora. De asemenea a fost men╚Ťionat faptul c─â ULIM reprezint─â un ÔÇŁpa╚Öaport al transform─ârilor interna╚ŤionaleÔÇŁ spre binele societ─â╚Ťii din Republica Moldova. ├Än acest context Domnul Ambasador s-a ar─âtat impresionat de seria evenimentelor interna╚Ťionale care au avut loc la ULIM ├«n decursul s─âpt─âm├ónii curente.

Ulterior, Excelen╚Ťa Sa a prezentat o prelegere public─â pentru studen╚Ťii ╚Öi profesorii de la ULIM. ╚śeful diploma╚Ťiei de la Chi╚Öin─âu a ╚Ťinut s─â-╚Öi exprime deosebita pl─âcere de a se afla iar─â╚Öi ├«n fa╚Ťa comunit─â╚Ťii academice ulimist─â ╚Öi de posibilitatea oferit─â de a vorbi liber ╚Öi degajat de toate problemele politice. De aceast─â dat─â diplomatul american a vorbit despre activit─â╚Ťile concrete pe care Ambasada SUA le desf─â╚Öoar─â ├«n Republica Moldova, pentru a ajuta statul s─â ating─â cote c├ót mai ├«nalte de dezvoltare democratica. Investi╚Ťiile americane ├«n ultimii 20 de ani constituie aproximativ 1 bilion USD. Destina╚Ťia prioritar─â ale acestor investi╚Ťii este dezvoltarea societ─â╚Ťii civice, pentru reforma institu╚Ťiilor de conducere ├«n stat ╚Öi ├«n sectorul economic. Totodat─â se ├«ntreprind m─âsuri de a reforma sistemul justi╚Ťiei al Republicii, ╚Öi anume de a anihila fenomenul corup╚Ťiei, care reprezint─â un obstacol real ├«n democratizarea societ─â╚Ťii ╚Öi avansarea acesteia. Acest fenomen descurajeaz─â investi╚Ťiile ╚Öi dona╚Ťiile str─âine, a men╚Ťionat domnul Moser.

Motivul acestor multiple ac╚Ťiuni americane este defapt dorin╚Ťa poporului american de a ajuta statele din ├«ntreaga lume s─â ating─â un nivel de trai mai bun ╚Öi s─â le ajute s─â se dezvolte.

├Än final, diplomatul american a ├«ndemnat publicul prezent s─â lupte cu fenomenele care reprezint─â un pericol pentru accederea Republicii Moldova la un rang mai ├«nalt pe arena interna╚Ťional─â, ╚Öi s─â ├«ncerce s─â fac─â o schimbare ├«n societate. ├Än aceea╚Öi ordine de idei, Excelen╚Ťa Sa, a sf─âtuit studen╚Ťii s─â fie cet─â╚Ťeni c├ót mai activi ai acestei t─âri ╚Öi s─â nu permit─â ca legile s─â fie ├«nc─âlcate.

Pentru mai multe detalii, puteti accesa discursul integral al domnului Ambasador.

Discursul a fost publicat de asemenea si in „Literatura si Arta” Nr. 49 (3562), 5 decembrie 2013

Evenimentul a fost reflectat si in „đÉđáđôđúđťđĽđŁđóđź đś đĄđÉđÜđóđź” Ôäľ 49, 2013 đ│.

Leave a Reply