Skip to main content
Teze de doctorat

”Abuzul de drept”, o teză de doctor de maximă actualitate pentru RM și România

Unul dintre cele mai importante evenimente ale săptămânii la ULIM a fost susținerea tezei de doctor ”Abuzul de drept” de dl. George Tragone, din Constanța. Lucrarea este de maximă actualitate pentru R. Moldova și România. Abuzul de putere  se manifestă atunci, când autoritățile statului acționează în afara competențelor lor, dar prin acte fără caracter juridic. Conducător științific este prof. univ. dr. hab. Dmitrii Baltaga.

”Actualitatea temei ține de tendința generală a autorităților statului de-a comite excese de putere, fenomen pe care-l urmărim zilnic în țările noastre. Buna-credință joacă un rol esențial în definirea abuzului de drept, încălcarea acesteia reprezentând imboldul punerii în funcțiune a mecanismului abuzului de drept”, explică George Tragone.

Punctul de plecare al autorului este stabilirea anumitor limite de exercitare a drepturilor subiective, în vederea evitării fenomenului. Pentru a eficientiza activitatea contra abuzului de drept, domnul George Tragone recomandă asigurarea la maximum a unei terminologii juridice clare, ce să excludă orice ambiguitate sau interpretare a unui sau altui termen, respectarea principiului sistemicității și continuității reglementărilor juridice.

”Textul legii trebuie să coincidă cu spiritul legii. Se cere consfințirea principiului neadmiterii abuzului de drept în plan normativ și perfectarea unui sistem juridic eficace de limitări și contrabalanțe în activitatea funcționarilor publici, în condițiile unui control non-guvernamental nepărtinitor”, recomandă dl. George Tragone. Proaspătul doctor în drept activează în calitate de notar public în Constanța. A absolvit studiile masterale și doctorale la ULIM.

 

                                               Serviciul de Marketing și Publicitate, ULIM

Leave a Reply