Catedra Filologie Romanică “Petru Roșca“ asigură plenar procesul de studiere profundă a limbilor romanice și a limbilor orientale (limba și cultura chineză, limba și cultura coreeană), atât la Facultatea de Litere, cât și predarea limbii, culturii și civilizației franceze la Litere și la celelalte facultăți din cadrul ULIM-ului.
Pivotul activității catedrei sus nominalizate vizează formarea specialiștilor de înaltă calificare profesional-didactică în domeniul li8mbii, culturii și civilizației franceze la ciclul Licență (specialitatea Traducere și interpretare) și ciclul Master – Masterat (program Limbi străine aplicate în turism și comerț internațional și Traducere specializată și comunicare interculturală: limbi germanice).
Filologia romanică în contextul multiplelor filologii are ca obiect studiul, în primul rând istoric și comparativ, diacronic și sincronic al limbilor și literaturilor romanice (franceze, spaniole, române). Cu toate că cercetarea limbilor face parte din lingvistică, iar filologia, în sensul propriu al cuvântului, urmărește mai degrabă analiza textelor (literare, științifice, publicistice, etc.), nici o cercetare filologică nu este posibilă fără solide baze lingvistice; granițele dintre lingvistică și filologie n-au fost și nu sunt încă foarte precise.
Moto-ul Catedra de Filologie Romanică „Petru Roșca”: A promova cu academism cumpătat realizările marilor romaniști de la Wilhelm Meyer-Lübke (1861-1936), Karl Vossler (1872-1949), Ferdinand de Saussure (1857-1913), Charles Bally (1865-1947), La Leo Spitzer (1887-1960), André Martinet (1908-1999), Albert Dauzat (1877-1955), Ferdinand Brunot (1860-1936), Eugeniu Coșeriu (1921-2001), Silviu Berejan (1927-2007), Grigore Cincilei (1936 – 1999), Victor Banaru (1941 – 1997).
La disciplină de sine stătătore, filologia romanică s-a născut ca și filologia germanică și lingvistica comparată, în urma mișcării cultural-științifice declanșate de romantismul în Europa, la sfârșitul sec. XVIII-lea.
Cercetările în domeniul filologiei romanice au fost și sunt mereu în ascensiune. Publicațiile științifice ale catedrei pe parcursul anilor 1993 (de la înființarea catedrei în cadrul facultății de Litere până la ora actuală au depășit cifra de 2000 (monografii, articole, studii, dicționare, manuale, cursuri universitare).
Revistele facultății: Studii filologice, Francopolyphonie (2006-2018), Intertext (2010-pînă în prezent) sunt cunoscute și valorificate în cercetări filologice nu numai de cei interesați din Republica Moldova și România. Revistele noastre pot fi găsite în cele mai diverse centre bibliotecare din Europa, America, Africa.
Una din trăsăturile distinctive ale catedrei Filologie Romanică o constituie corpul profesoral didactic, care erste un colectiv omogen, dotat de o competență și o pregătire științifică ireproșabilă. Este unica catedră în cadrul căreia activează șase doctori habilitați profesori.
O altă trăsătură care merită de a fi menționată în acest context este dragostea, dar și responsabilitatea fiecărui cadru didactic față de studentul care a sosit la ULIM pentru a face romanistica.
Dragi actuali și viitori studenți, cunoașterea limbilor romanice dar și a limbilor orientale este un itinerar contemporan care merită de a fi parcurs întru a obține o carieră de performanță. Perseverați, aspirați, căutați, faceți din aceste verbe acțiune, un avantaj demn de secolul XXI.