Skip to main content
Noutăți

Studenții de la Facultatea Drept explică audiențelor TV ce înseamnă dreptul la procese echitabile

Studenții dn anul IV de la Facultatea Drept ULIM participă, săptămânal, la realizarea emisiunii ”Tu și Legea”, la Realitatea TV. Aceasta devine populară în rândul tuturor spectatorilor dornici de transparența actului justițiției în R. Moldova, de consolidarea cooperării dintre societatea civilă și sistemul judiciar național. Tinerii noștri carismatici devin nu doar vedete de televiziune, ci și viitori oameni ai legii, care își dovedesc public buna pregătire în domeniu. Proiectul „Tu și legea” a fost lansat la inițiativa și cu suportul ULIM, Centrului de Analiză și Expertiză Juridică ”Themis”, Curții Supreme de Justitie și realitatea.md. Urmăriți aici ultima emisiune, realizată la 12 decembrie: www.realitatea.md.
Aflați ce cred studenții care apar pe micul ecran despre eficiența practică a unui asemenea proiect mediatic și de cultură juridică în formarea lor profesională.

Emisiunea ”Tu și Legea”, la Realitatea TV, instrument de formare practică a viitorilor juriști

Roman Maican, student în anul IV, Facultatea Drept, ULIM

”Pentru prima dată, am urmărit un proces simulat în România, la Galați, fiind student în mobilitate academică, la Universitatea „Danubius”. Acolo, tradițional, studenții din anul IV de la Drept simulau procese, însă, nu erau televizate. Atunci, mi-am dorit ca și noi, cei de la ULIM, să avem asemenea instruire practică. Marea surpriză a fost la întoarcere, când am aflat că voi fi implicat în primul proiect televizat de acest fel din R. Moldova. Emisiunea ”Tu și Legea” contribuie la formarea noii generații de juriști, dar și la îmbogățirea culturii lor generale.  

Chiar de la primul proces simulat, la Realitatea TV, am participat în calitate de pârât, într-un caz ce ține de desfacerea căsătoriei și stabilirii domiciliului copilului minor. Aici am avut mai mult un rol pasiv, fiind reprezentat de avocat. Într-o altă speță, privind executarea contractului de arendă, am avut rolul de avocat, și anume, reprezentantul pârâtului, fiind o persoană juridică.

Și avocați, și procurori, și notari, și executori judecătorești…

Încercând să-mi stăpânesc emoțiile și să mă bucur de o prestație formidabilă, am avut șansa să-mi creez o parte din pledoarie, astfel, impulsionând procesul. Mai mult, prin participarea la emisiune, mi-am revizuit cunoștințele din toți anii de studii și am învățat cum să le aplic în practică.

Aș vrea să mulțumesc profesorilor care m-au susținut și m-au încurajat să mă afirm ca viitor jurist. Proiectul în cauză oferă posibilitatea  studenților de la facultățile de drept să fie și avocați, și procurori, și notari, și executori judecătorești. Și, ce-i mai important,  să depășească frica de a se exprima liber în public. Să învețe arta de a explica și iniția un dialog prin persuasiune. Să beneficieze de adevărate exerciții de dicție.
La ora actuală, procesele de judecată în R. Moldova sunt sub așteptările teoreticienilor, pentru că acestea nu reușesc, deseori, să apere drepturile cetățenilor. Prin urmare, din emisiunea noastră spectatorii află cum ar trebui să se desfășoară un proces corect, echitabil, în termeni rezonabili și cu respectarea normelor, în special a celor de procedură.”

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM