Manifestări științifice

Urmașul lui Nicolae Titulescu este din Moldova: Petru Iarmaliuc, studentul de la ULIM, cel mai bun orator în România

By 13 decembrie 2013 mai 20th, 2019 No Comments

Petru Iarmaliuc, student la masterat a obținut premiul „Cel mi bun orator” la concursul internațional „Dreptul Internațional Umanitar și Dreptul Refugiaților” din România. La concurs au participat trei echipe de la trei universități din R. Moldova: Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM), Universitatea de Stat și Universitatea de Studii Europene. Cei care au reprezentat ULIM-ul au fost Petru Iarmaliuc, Iliev Michelle și Bocancea Eugeniu. De asemenea, au fost participanți din întreaga Românie.

„Ne-am pregătit intens de concurs. Sergiu Găină a fost cel care a participat anterior la acest concurs și care de această ne-a ghidat. În prima zi de concurs au avut loc două probe ce țin de acordarea  unei forme de protecție unei persoane reeșind din prevederile Convenției privind statutul refugiaților din 1951 și racordarea unei situații excepționale prin prisma prevederilor dreptului de la Haga și dreptului de la Geneva. Echipa noastă a ales forma corectă de acordare a formei de protecție subsidiară. A doua zi a trebuit să răspundem la un test. Și aici ne-am descurcat bine”, spune Petru Iarmaliuc, câștigătorul premiului „Nicolae Titulescu pentru cel mai bun orator”.

Echipei de la ULIM nu i-au ajuns 0,2 puncte ca să meargă în finală. Primul Loc a fost luat de către Universitate din București , iar locul II  i-a reveit universității Nicolae Titulescu, care a și fost organizatoarea concursului. Membrii juriului au fost persoane din diomeniul juridiciar și care cunosc foarte bine subiectul refugiaților și a dreptului umanitar.

Nicolae Titulescu a fost un diplomat, jurist, profesor și om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor. A fost membru titular (din 1935) al Academiei Române.

Leave a Reply