Skip to main content
Noutăți

Lecție publică „День языков народа Казахстана”

La data de 7 septembrie curent, în incinta universității a avut loc lecția publică pe tema „День языков народа Казахстана”.  Ca speaker și invitat de onoare în fața studenților de la Facultatea de Litere a conferențiat diplomatul Rustem Jamankulov, Consilier în cadrul Ambasadei Republicii Kazahstan în Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Ambasada Republicii Kazahstan în Republica Moldova în contextul marcării a 150 de ani de la naștere a iluministului și cărturarului kazah Akhmet Baitursynov (în limba kazahă: Akhmet Baitursynuly, 1872-1937).

Un scriitor, profesor și lingvist strălucit – Akhmet Baitursynov a fost unul dintre fondatorii lingvisticii kazahe și ai criticii literare, a dezvoltat bazele lingvisticii kazahe, terminologia științifică pentru a defini gramatica și a reformat scrierea kazahă bazată pe alfabetul arab. În Kazahstan este venerat ca „Ұlt ustazy” („Învățător al națiunii”).

Cu acest prilej, prorectorul pentru relații internaționale, Valentina Ciumacenco, a deschis evenimentul cu un mesaj de salut, subliniind importanța acestei sărbători și a exprimat mulțumiri Ambasadei pentru colaborare și identificarea perspectivelor de dinamizare a dialogului bilateral pe dimensiunea academică, în contextul aniversării a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, în special pentru valorificarea potențialului de cooperare în domeniul educational, științific și cultural.

Domnul R. Jamankulov a vorbit studenților  despre importanța valorilor naționale care constituie nucleul vieții spirituale a societății.

 La data de 05 septembrie, Republica Kazahstan sărbătorește în mod tradițional „Ziua Limbilor Poporului din Kazahstan”. Scopul sărbătorii este de a păstra integritatea poporului multinațional din Republica Kazahstan, de a dezvolta și de a răspândi limba kazahă, de a educa tânăra generație în spiritul respectului pentru cultura și tradițiile nu numai pentru poporul lor, ci și pentru toți cei care locuiesc în vastă întindere a țării.

În prezent, țara găzduiește 130 de grupuri etnice și are un organism consultativ care funcționează cu succes în ceea ce privește armonizarea relațiilor interetnice – Adunarea Poporului din Kazahstan.

La finele evenimentului studenții au adresat întrebări și exprimat mulțumiri invitatului pentru timpul acordat și pentru deschiderea de a relata publicului despre semnificația acestei sărbători,  dar și despre cultura și istoria poporului kazah.

Leave a Reply