Skip to main content
Noutăți

Vizita E. S. Daniel Ioniță, Ambasador al României în Republica Moldova la ULIM

La 17 mai curent, E. S. Daniel Ioniță, Ambasador al României în Republica Moldova a dat curs invitației Centrului de Studii Europene din cadrul ULIM de a susține o conferință publică în contextul evenimentelor dedicate Zilei Europei, sub genericul: „Președinția României la Consiliul UE: Obiective și Priorități”, la care au participat studenții facultăților alături de corpul didactic.

Principalele subiecte abordate în cadrul prelegerii au ținut de agenda și acțiunile României care deține președinția Consiliului Uniunii Europene în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, de circumstanțele politice actuale ale UE, de preocupările și tendințele UE în variate domenii, fiind clarificate totodată anumite aspecte ale Summit-ului informal al șefilor de state și guverne ale UE de la Sibiu din 9 mai 2019. Studenții au fost încurajați de către diplomat să susțină și să promoveze scopurile, valorile și principiile UE în vederea beneficierii de proiecte și programe de dezvoltare pentru Republica Moldova.

De asemenea, în cadrul vizitei efectuate la ULIM, E. S. Daniel Ioniță a avut o întrevedere și cu reprezentanții administrației ULIM în frunte cu rectorul ULIM conf. univ. dr. Ilian Galben, prof. univ. dr. hab. Elena Prus, prorector pentru Cercetare Științifică și Studii Doctorale, conf. univ. dr. Valentina Ciumacenco, prorector pentru Relații Internaționale și conf. univ. dr. Ludmila Coadă, coordonator al Centrului de Studii Europene. Intensificarea colaborării ULIM cu instituții de învățământ superior din România, reformele din sectorul educației și tendințele evoluției învățământului în următorii ani au fost temele centrale supuse discuțiilor în cadrul întrunirii. E. S. Daniel Ioniță a enunțat deplina deschidere pentru cooperări fructuoase în domeniul educației și formării. La invitația echipei manageriale, înaltul oaspete a realizat un tur ghidat în spațiile educaționale și culturale din ULIM: săli de lectură din cadrul DIB, Centrul de informare al UE, Centrul de Studii Europene, Centrul de informare NATO și Aula României, inaugurată la ULIM în 2013în prezența fostului ministru de Externe al României, Titus Corlatean. .

Conform informațiilor Ministerului Afacerilor Externe a României, E.S. Daniel Ioniță are o carieră diplomatică admirabilă, fiind decorat de doi Preşedinţi ai României cu: Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofițer în martie 2013; cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în decembrie 2008; cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Cavaler, în decembrie 2002. În luna mai 2014, Episcopia Europei de Nord a Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit „Crucea Nordului”, care este cea mai înaltă distincţie pentru mireni.

Leave a Reply