Universitățile europene își deschid porțile și pentru tinerii din ULIM
Cea mai veche universitate din Ungaria – Universitatea Pecs – fondată în anul 1367, se bucură de prestigiu în tot spațiul UE. Timp de un semestru, doctoranda ULIM, Olga Afanas, a beneficiat de o bursă de cercetare în cadrul Programului de cooperare și mobilitate universitară ”Erasmus Mundus EMP-AIM”, la Facultatea de Științe Umanitare a acestei universități. Tânăra a avut posibilitatea nu doar să realizeze baza lucrării sale de doctorat, dar să călătorească și să comunice intens cu semeni din țările europene.
”Asemenea experiențe lărgesc orizonturile cercetării și, totodată, integrează în spațiul european comun. La Pecs, pot fi admirate monumente UNESCO din secolele XV-XVI. Nu doar acest oraș, dar și întreaga Ungarie este plină de locuri celebre: castele, vinării, poduri, muzee cunoscute pe întreg mapamondul. Toate merită să fie vizitate”, spune Olga Afanas.
”Asemenea experiențe lărgesc orizonturile cercetării și, totodată, integrează în spațiul european comun. La Pecs, pot fi admirate monumente UNESCO din secolele XV-XVI. Nu doar acest oraș, dar și întreaga Ungarie este plină de locuri celebre: castele, vinării, poduri, muzee cunoscute pe întreg mapamondul. Toate merită să fie vizitate”, spune Olga Afanas.
Abordarea dizabilității în UE și SUA, experiențe de lucru pentru RM
Chestiunea dezabilității în Europa și SUA, sub aspectele asistenței psihologice și psihoterapiei persoanelor cu nevoi speciale, reprezintă o veche preocupare a Olgăi Afanas. De aceea, tânăra și-a ales ca subiect de cercetare ”Rolul suportului social în manifestarea rezilienței în rândul tinerilor cu dezabilități fizice congenitale”. Este vorba de capacitatea psihologică a individului de a face față adversităților vieții și de a obține rezultate pozitive în cele mai dificile situații. ”Suntem cu mult în urma americanilor în realizarea unor astfel de studii”, este concluzia tinerei, revenite acasă.
”M-am bucurat enorm, că am avut șansa de a obține o bursă de doctorat la Universitatea din Pecs, una dintre cele nouă universități partenere din UE , deoarece știam că acolo exisă surse științifice solide în domeniul meu de studiu, literatură americană și britanică, întâi de toate. Fiind în primul an de doctorat, am vrut să investighez modul de abordare a dezabilității în UE și SUA, atât teoretic, cât și practic. Să aflu cum se simt persoanele cu nevoi speciale în familiile și comunitățile lor, cum lucrează specialiștii din Ungaria cu această categorie de oameni, ca să-și descopere potențialul. Și așteptările mele s-au adeverit din plin”, afirmă Olga Afanas.
”ERASMUS MUNDUS”, o familie științifică
”ERASMUS” este o comunitate deosebită, o frăție adevărată. Din primele zile ale aflării la Universitatea Pecs, doctoranda noastră a fost impresionată de atitudinea deschisă, binevoitoare a dascălilor de acolo, de eforturile lor de a-i oferi cât mai multe surse pentru cercetare – biblioteci electronice, baze de date etc. În comunitatea studențească a universității respective activează un sistem de mentori-studenți pentru cei veniți la studii. Astfel că studentul, masterandul sau doctorandul străin este sprijinit în rezolvarea tuturor problemelor, chiar și a celor personale (chirie, cumpărături, prețuri, excursii etc). “Acesta este specificul proiectelor ”ERASMUS”, de a te simți ca într-o familie științifică”. Se zice chiar: o dată Erasmus, mereu Erasmus, o experiență unică”, remarcă doctoranda ULIM.
Pentru mai multe detalii despre bursierii „Erasmus”, accesați AICI:
Serviciul Marketing și Comunicare, ULIM