Skip to main content

Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, E.S., Phillip David Batson s-a aflat într-o vizită oficială la ULIM joi, 27 martie 2014, ora 11:00. În cadrul întâlnirii, Excelenţa Sa a avut o întrevedere protocolară cu rectorul ULIM, domnul Andrei GALBEN, după care a ţinut pentru studenţi şi profesori o lecţie publică cu genericul: „Knowledge is Great”.

 

Evenimentul  a fost organizat de către Ambasada Marii Britanii la Chişinău, în colaborare cu Centrul pentru Cooperare Internaţională ULIM.

La începutul lecţiei publice, Excelenţa Sa a făcut cunoştinţă publicului larg cu activitatea pe care o desfăşoară Ambasada Marii Britanii în Republica, printre care cele mai importantante fiind activitatea diplomatică de la Tiraspol,   misiunea asociațiilor de caritate engleze existente în R. Moldova, atragerea investitorilor britanici în Republica Moldova și deschiderea pieţei  britanice de desfacere pentru produsele moldoveneşti.

Ambasada Marii Britanii se ocupă de un șir larg de probleme politice, economice, comerciale și de securitate în interesul Regatului Unit și al Moldovei. În același timp promovează limba și cultura engleză.  Ambasadorul şi echipa sa, efectuază vizite pe întreg teritoriul ţării, pentru a obţine informaţii din prima sursă şi puncte de vedere din toate localităţile, inclusiv regiunea transnistreană şi autonomia teritorială găgăuză.

Un sector aparte îl reprezintă business-ul englez. Ambasada Britanică Chişinău lucrează la crearea unui mediu de afaceri mai stabil, transparent şi previzibil în Moldova, la susţinerea, dezvoltarea şi diversificarea economiei Moldovei, precum şi la susţinerea companiilor britanice care vor sa-şi mărească volumul de exporturi şi să identifice parteneri noi în Moldova.

Excelența sa a vorbit în detalii despre organizațiile de caritate britanice care și-au extins activitatea în țara noastră.  Fundaţia Filantropică Medico-Socială „Angelus Moldova” a fost oficial înregistrată in anul 2000 în municipiul Chişinău. Este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit. Scopul primordial este crearea unui nou sistem de ajutor medico-social, oferit gratuit, pacienţilor incurabili de cancer în stadiul avansat al bolii în staţionar şi la domiciliu.

Un alt proiect deosebit este SKIP Edinburgh Moldova, lansat în anul 2008. ONG-ul este creat de studenții din Scoția, pentru a ajuta copiii cu dizabilități, iar țara noastră este singura din Europa în care voluntarii îsi desfășoară activitatea.

Referindu-se la obiectivele de viitor, Excelenţa Sa a declarat că Ambasada va continua activitatea în aceleaşi direcţii, dar va coordona iniţierea şi implementarea noilor idei şi proiecte, întrucât acestea sunt eficiente în dezvoltarea caracterelor şi relaţiilor interpersonale, ceea ce potrivit ambasadorului, reprezintă unul din cei mai importanţi factori pentru consolidarea unui stat prosper, aşa ca Republica Moldova.

Referitor la integrarea europeană, ambasadorul crede că aceasta va aduce  la o democratizare vizibilă a societății, diminuarea corupției,  dezvoltarea economiei, justiției, comerțului.

Întrebat fiind care este părerea sa despre R.Moldova, Excelența Sa a menționat că este uimit de cît de bine se vorbește limba engleză aici, în special de către tineri. În context, Excelenţa Sa a remarcat creşterea în ultima perioadă a numărului de studenţi moldoveni, care aplică la Universităţile de prestigiu din Marea Britanie, spunând că tinerii noştri posedă un înalt nivel intelectual, mai ales în cunoaşterii limbilor, cum ar fi engleza, rusa, chineza, franceza, etc.

Cit despre evoluţiile din Ucraina şi securitatea în regiune,  diplomatul a subliniat că stabilitatea și securitatea sunt importante nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru întreaga regiune.

Domnul Nicolae ŢÂU, vicerectorul pentru Cooperare Internaţională ULIM  a moderat evenimentul. La lecţia publică au participat studenţi de la Facultăţile Economie, Litere și Drept.

Ambasada Marii Britanii a fost deschisă la Chișinau în anul 2002, Dl Philip David Batson și-a prezentat scrisorile de acreditare în calitate de Ambasador la 23 aprilie 2013.

Leave a Reply