În cadrul unei lecţii publice pe care a ţinut-o la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Ambasadorul Turciei la Chişinău, E.S. Mehmet Selim Kartal s-a referit la principalele momente prin care trece economia ţării sale şi la relaţiile economice bilaterale dintre Turcia şi R. Moldova. Evenimentul a avut loc joi, 14 martie, în incinta ULIM. Diplomatul turc s-a întâlnit şi cu rectorul Andrei Galben, cu care a discutat despre relaţiile de colaborare dintre Ambasada Turciei şi ULIM.
În discursul său, Mehmet Selim Kartal a menţionat că Turcia s-a confruntat cu serioase crize economice de-a lungul secolelor, dar a reuşit să le depăşească atât datorită perseverenţei şi spiritului antreprenorial al cetăţenilor, cât şi unor strategii de stat rezonabile, aplicate la timpul potrivit. „Este important să respecţi legităţile economice pentru a nu pierde viitorul”, a declarat Excelenţa Sa. Sectorul economic în care Turcia a înregistrat cele mai înalte cote de dezvoltare a fost şi rămâne agricultura, care asigură în prezent cetăţenii cu locuri de muncă bine remunerate. O creştere considerabilă a înregistrat şi industria ţării, a remarcat dl ambasador, aducând drept argumente date statistice incontestabile.
În cadrul vizitei la ULIM, diplomatul turc a abordat şi tema relaţiilor bilaterale dintre Turcia şi Moldova, menţionând faptul că R. Moldova are un potenţial mare de a atrage cât mai mulţi investitori turci. Datorită investiţiilor turceşti cetăţenii moldoveni au locuri de muncă ce le asigură un trai decent. Dl Ambasador a precizat de asemenea că Turcia va continua să investească în ţara noastră, deoarece R. Moldova dispune de specialişti calificaţi şi de forţă de muncă eficientă. Deosebit de atractivă este pentru investitorii turci şi poziţia geografică a Moldovei, distanţa dintre cele două ţări fiind minimală.
Întâlnirea s-a desfăşurat într-o atmosferă cordială, iar la final studenţii şi profesorii au avut ocazia să adreseze întrebări.
Evenimentul a fost organizat de către Ambasada Turciei la Chişinău în colaborare cu Centrul pentru Cooperare Internaţională al ULIM. Lecţia publică a fost moderată de Nicolae Ţâu, vicerectorul pentru relaţii internaţionale şi s-a desfăşurat în limba engleză.