Skip to main content
Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism

Lecție publică, cu tema ”Promovarea democrației europene și politica de vecinătate a UE”, susținută de Natalia Timuș, absolventa Facultății, promoția 2003.

Azi, la ULIM, dr. Natalia Timuș, cercetătoare la Universitatea din Maastricht (Olanda) și lectoră la Institutul de Științe Politice Sciences Po. Paris (Menton, Franța), a susținut o lecție publică, cu tema ”Promovarea democrației europene și politica de vecinătate a UE”.

Natalia Timuș este, întâi de toate, mândria ULIM-ului, unde a studiat și și-a susținut excelent licența în relații internaționale, în anul 2003. Prezența domniei sale, zilele acestea, la ULIM, e legată de o vizită de lucru, în fruntea unei delegații de experți europeni, în calitate de coordonatoare a Proiectului european (TEMPUS) ”Innovating Teaching and Learning of European Studies” (INOTLES), pentru modernizarea învățământului superior în domeniul studiilor europene în Ucraina, Georgia și RM.

Prelegerea dnei Natalia Timuș, la ULIM,  s-a transformat într-un dialog interactiv cu viitorii specialiști în relații internaționale, referitor la modelul democratic european, în contextul recentului scrutin electoral. Cercetătoarea a analizat succesele și eșecurile UE, OSCE, și CE în promovarea valorilor democratice, în special, în țările care nu sunt nici membre și nici candidate pentru integrarea în UE.

”Se vorbește mult despre realizările statelor la capitolul reforme democratice, înainte să devină membrele UE. Mai puțin se ia în discuție adaptarea elitelor politice din vecinătatea europeană la cerințele privind standardele democratice, economia de piață, reformele necesare pentru pregătirea de a obține statutul de membru cu drepturi depline”, observă dna Natalia Timuș. 

Rolul elitei politice, a tinerilor votanți în valorificarea și respectarea principiilor democratice – fie la prezidențiale, în analizarea fraudelor electorale sau drepturilor omului și libera exprimare – au fost alte chestiuni dezbătute.

Sper că tânăra generație va înțelege, că trebuie să-și construiască viitorul, fără să aștepte sprijin de la un cineva, fie UE sau un alt actor politic internațional. Îndemn tinerii noștri să fie activ implicați în schimbare. Chiar dacă am plecat din țară, mereu am fost implicată în reformarea RM și acum sunt aici pentru a contribui la modernizarea învățământului universitar din spațiul post-sovietic”, menționează dna Natalia Timuș.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM