Skip to main content

La 28 mai curent, ULIM, în colaborare cu Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova, au organizat inaugurarea expoziției „Patrimoniul material și imaterial al UNESCO în țările Parteneriatului Estic”.

Evenimentul a fost onorat de prezența distinșilor reprezentanți ai serviciului diplomatic și funcționari publici: E.S. Bartłomiej Zdaniuk, Ambasador al Republicii Polone în RM; E. S. Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în RM; E. S. Pascal Le Deunff, Ambasador al Franței în RM; E. S. Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei în RM; Alla Otverchenko, Primul Secretar al Ambasadei Ucraina în RM; Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii ș.a..

Discursuri de inaugurare a evenimentului au rostit reprezentanții administrației ULIM prof. univ. dr. hab Elena Prus, prorector pentru Cercetare Științifică și Studii Doctorale; conf. univ. dr. Valentina Ciumacenco, prorector pentru Relații Internaționale și conf. univ. dr. Ludmila Coadă, directorul Școlii Doctorale în Științe Umaniste, Politice și ale Comunicării, care au transmis mesaje de mulțumire și de recunoștință Ambasadei Poloniei pentru cooperare, contribuție și suportul adus în organizarea evenimentului în incinta ULIM, manifestând interesul de a continua colaborările în vederea dezvoltării parteneriatelor viabile,  protecției și promovării valorilor culturale europene, realizarea schimburilor multilaterale culturale și educaționale. La eveniment au participat cu alocuțiuni E. S. Bartłomiej Zdaniuk, inițiatorul evenimentului, și E. S. Anna Lyberg, care au reliefat ideea dezvoltării și fortificării dialogului intercultural dintre statele membre ale UE și țările partenere din Europa de Est, urmărind crearea unui viitor comun prin consolidarea cooperării internaționale în sectoarele educație, știință și cultură.

Expoziția se va desfășura timp de o săptămână în holul ULIM. Organizarea acestui eveniment se înscrie în seria activităților dedicate celei de-a 10-a aniversări a Parteneriatului Estic. Parteneriatul Estic este un acord de asociere pe care Uniunea Europeană l-a încheiat cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus, fiind un proiect inițiat de Polonia și Suedia în 2008.

Publicul prezent la eveniment a beneficiat de imaginea valorilor eterne pe care monumentele reprezentative identitare istorice și artistice consacrate in patrimoniul UNESCO, devenite astfel clasice și canonice, le aduc in atenția noastră.

 

Serviciul de Presă, ULIM