Skip to main content
noutăți

𝕌𝕃𝕀𝕄 𝕚̂𝕟 𝔸𝕟 𝔸𝕟𝕚𝕧𝕖𝕣𝕤𝕒𝕣! 𝟐 𝐒𝐄𝐏𝐓𝐄𝐌𝐁𝐑𝐈𝐄. 𝐙𝐈 𝐒𝐏𝐄𝐂𝐈𝐀𝐋𝐀̆ 𝐏𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐂𝐎𝐌𝐔𝐍𝐈𝐓𝐀𝐓𝐄𝐀 𝐀𝐂𝐀𝐃𝐄𝐌𝐈𝐂𝐀̆ 𝐔𝐋𝐈𝐌

𝕌𝕃𝕀𝕄 𝕚̂𝕟 𝔸𝕟 𝔸𝕟𝕚𝕧𝕖𝕣𝕤𝕒𝕣!
𝟐 𝐒𝐄𝐏𝐓𝐄𝐌𝐁𝐑𝐈𝐄. 𝐙𝐈 𝐒𝐏𝐄𝐂𝐈𝐀𝐋𝐀̆ 𝐏𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐂𝐎𝐌𝐔𝐍𝐈𝐓𝐀𝐓𝐄𝐀 𝐀𝐂𝐀𝐃𝐄𝐌𝐈𝐂𝐀̆ 𝐔𝐋𝐈𝐌
Azi, 2 septembrie 2022, s-a dat start celor mai importante evenimente dedicate aniversării de 30 de ani de la fondarea Universității Libere Internaționale din Moldova.
Zilele ULIM 2022, au debutat cu un omagiu adus impactului transformator al patrimoniului valoric universitar lăsat moștenire de Rectorul fondator ULIM Andrei GALBEN, care astăzi ar fi împlinit 74 de ani de la naștere.
Într-o zi atât de semnificativă, în semn de omagiu și recunoștință reputatului Rector fondator ULIM Andrei Galben, comunitatea academică ULIM în frunte cu succesorul acestei instituții, sufletistul și neobositul Rector – dr. conf. univ. Ilian Galben care a confirmat continuarea și respectarea valorilor și a reperelor educaționale induse de Academicianul Andrei Galben păstrând consecvență în întregul proces de conducere, s-a întrunit pentru a depune flori la basorelieful regretatului rector, sculptură fixată în frontispiciul universității.
În alocuțiunea sa, rectorul conf. univ. dr. Ilian Galben a mulțumit celor prezenți pentru participare și a subliniat: „Orice om în viață are un model. Eu sunt fericit că pentru mine tatăl meu a fost și va rămâne un model de viață și de conducător de instituție; el a fost omul care s-a programat pentru succes, era un optimist incurabil, avea o enormă capacitate de a se concentra pe lucruri de anvergură, lua decizii ferme pe care rareori le revedea (…), un om care s-a măsurat cu instituțiile, cu autoritățile, iar circumstanțele nu l-au putut descuraja. A construit o instituție vizibila si puternica. Astăzi succesul său a devenit al nostru. Sentimentele pe care le retrăim astăzi cu intensitate sunt: respect față de trecut și speranță pentru viitor.”
Evenimentul comemorativ a continuat în Sala Polivalentă de Lectură ULIM, având ca public studenți și cadre didactice de la mai multe facultăți.
Programul evenimentului a inclus mesajul de deschidere rostit de Prorectorul pentru Relații Internaționale, Valentina Ciumacenco, dr. conf. univ., care a onorat memoria acad. Andrei Galben: ”Andrei Galben – un deschizător de drumuri. A fondat prima universitate privată din R. Moldova. Ulterior, Universitatea Liberă Internațională din Moldova nu numai că s-a afirmat, ci și a făcut epocă în învățământul de la noi. Academicianul Andrei Galben a fost predestinat să făurească Universitatea Liberă Internațională din Moldova – cea mai titrată instituție de învățământ superior din Europa Centrală şi de Sud-Est – căci destinul planturos al Domniei Sale a fost legat indisolubil de tot ce poate oferi mai durabil şi mai valoros bătrânul continent. Actualmente ULIM adună în valuri troiene elita profesorală, științifică, intelectuală din Republica Moldova, Europa, dar și de pe continentul american și țările asiatice, înnobilând limba, istoria, credința, educația civică a lumii. Peste podurile din piatră de la ULIM, durate de Andrei Galben, trec concomitent mii și mii de tineri din toate colțurile lumii, dornici de veșnicie, dornici să descifreze și să atingă tainele științei și ale educației, tainele vieții fără de sfârșit. Amintirea acțiunii fondatoare a ctitorului Andrei Galben să rămână înscrisă în memoria instituțională, precum Domnia Sa s-a zidit cu dăruire în acest proiect academic!”
În cadrul evenimentului au venit cu evocări istoricii, colegii de breaslă, discipolii regretatului acad. Andrei Galben: dr. conf. univ. Mihai Cernenco, Șef Catedră Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism, care s-a referit la calitățile prietenului și colegului Andrei Galben, cum ar fi capacitatea de muncă, de manager de excepție, îndrumător al unui colectiv profesoral didactic de mare calitate, dar și un mare vizionar. „Toate lecțiile-testament de Istorie, Guvernanță, Management, Reformare și tot ce a făurit maiestuos, ne vor ghida și de acum încolo”.
În pledoaria sa, Ludmila Coadă, dr. conf. univ a relatat: „Rectorul Andrei Galben a fost un om al restructurării, a deschis niște ferestre spre lume, ferestre ale RM. Pentru mulți dintre noi Domnia Sa a oferit lecții de curaj și de omenie. Tocmai ca istoric, a găsit în eroismul național medieval modele pentru prezentul basarabean. A avut demnitatea istoricului unei națiuni mici cu ambiții mari, prin realizarea unor proiecte de anvergură, printre care ULIM-ul este o remarcabilă operă de creație intelectuală, impunându-se prin noile oportunități de fructificare și dezvoltare a mediului academic”.
Decanul Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism, Viorica Țîcu, a reliefat impresionanta activitate a Acad. Andrei Galben: ”Ca un istoric al contemporaneității, a fost adeptul Teoriei ansamblurilor, a fost fascinat de europenizare, globalizarea, lumile multipolare, dialogul civilizațiilor, a promovat cu succes imaginea țării peste hotare, prin palmaresul de distincții și onoruri academice internaționale pe care le-a obținut într-un număr record pentru Republica Moldova”.
Pentru toate aceste formidabile lecții-testament de Istorie cu sens ascensiv și tot ce a făurit maiestuos, îi mulțumim și îi datorăm. Amintirea și măreața-i creație va rămâne cel mai de preț bun al tuturor ULIM-iștilor și al întregii societăți, a conchis moderatoarea evenimentului, Larisa Patlis, director interimar DIB. Aceasta din urmă, a ținut să amintească studenților despre volumul in memoriam Andrei Galben-Omul Legendă, care întrunește evocări și mărturii despre impresionanta sa activitate, aprecieri ale instituțiilor naționale și internaționale cu care a conlucrat, ale apropiaților, ale corpului didactico-științific pe care l-a condus spre orizonturi noi, dar și reflecții pe care personalitatea și lucrările Domniei sale le proiectează în continuare. A îndrumat studenții să consulte acest volum care este disponibil în spațiile bibliotecii ULIM și accesibil în variantă electronică la acest link: https://ulim.md/…/2020/12/Andrei-Galben-In-Memoriam.pdf
„Au existat oameni care și-au imaginat paradisul în forma unei cărți deschise. Cartea ”În memoriam Andrei Galben: Omul-Legendă” așa și se vrea în realitate: un microunivers, o carte mereu deschisă, francă, pragmatică pentru toți cei care gândesc și perseverează în sec. XXI”.
Omagiul s-a încheiat cu un recital de poezie ”La noi” lui Andrei Galben de Grigore Vieru.

Leave a Reply