Skip to main content

La 26 noiembrie curent, studenții de la Facultatea Științe Sociale și ale Educației împreună cu cei de la Facultatea Drept au participat la prelegerea publică, cu genericul: „Abordarea multidisciplinară în combaterea fenomenului de  violență în familie”. Evenimentul a fost organizat în contextul campaniei naționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, având scopul de prevenire și de combatere a violenței în familie, precum și sensibilizarea opiniei publice cu privire la consecințele grave ale actelor de violență. Cuvânt de salut a transmis Svetlana Rusnac, decan al Facultății Științe Sociale și ale Educației, care a încurajat tineretul studios să dea dovadă de implicare civică și să dezvolte inițiative pentru eradicarea fenomenului de violență în familie.

Un discurs amplu și informativ a susținut Lilia Pascal, reprezentant al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM, aducând în prim plan cadrul normativ în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de femei și a violenței în familie. De asemenea, au fost prezentate și date statistice privind  formele violenței în familie persistente în RM,  numărul victimelor, echitatea de gen și șanse egale etc.

În intervenția sa, Ghenadie Neamțu, reprezentant al Inspectoratului General al Poliției a relatat despre rolul poliției în prevenirea și combaterea violenței în familie. Totodată au fost trecute în revistă și măsurile de protecție, remediile juridice, fiind prezentată dinamica adresărilor către organele de poliție, referitor la cazurile de violență în familie și indicatorii evoluției infracțiunilor din această categorie.

Pentru dezvoltarea unei înțelegeri mai bune a originii violenței și atitudinilor patriarhale în țara noastră, Veronica Teleucă, coordonatoarea a Coaliției naționale „Viața fără violență în familie” a invitat studenții la dialog, oferindu-le un câmp de dezbateri la aceste subiecte.

Prelegerea s-a încheiat cu o alocuțiune susținută de Rodica Moraru, director al Centrului de Asistență și Protecție a Victimelor și Prezumatelor Victime ale Traficului de Ființe Umane, care a ilustrat rolul centrelor în acordarea asistenței și protecției victimelor violenței în familie, menționând că există numeroase modele de relații defectuoase și inconsecvente, care generează consecințe negative și efecte dăunătoare asupra sănătății emoționale, fizice și mentale, pe un termen îndelungat.

Campania națională „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” a fost lansată la 25 noiembrie curent, fiind organizată în RM al 17-lea an consecutiv. În anul 2019, campania la nivel internațional are următorul slogan: Orange the World: Generation Equality Stands against Rape!

Anual, campania întrunește un șir de acțiuni care au loc la nivel național și local. Lista activităților din acest an poate fi consultată, accesând link-ul: https://msmps.gov.md/ro/content/lansarea-campaniei-nationale-16-zile-de-activism-impotriva-violentei-baza-de-gen

Serviciul de Presă, ULIM

Leave a Reply