Skip to main content

Luni, 4 noiembrie curent, la ULIM s-au aflat în vizită reprezentanți ai Misiunii ONU în RM în frunte cu Simon Springett, coordonator rezident ONU Moldova și Bea Ferenci, consultant internațional în drepturile omului. În cadrul întrevederii cu administrația ULIM, reprezentată de rectorul Ilian Galben, de prorectorii Elena Prus și Valentina Ciumacenco, precum și de directorul Departamentului Informațional Biblioteconomic Irina Botnaru, au fost prezentate elemente-cheie ce țin de parcursul educațional, conceptul și viziunea ULIM, parteneriatele stabilite cu instituții internaționale și acordurile încheiate cu centrele educaționale de pe mapamond. Totodată, au fost puse în discuții și preocupările comune de consolidare a eforturilor în perspectiva dezvoltării unor proiecte viabile în cadrul Centrului de Informare ONU de la ULIM, pentru o partajare mai extinsă a informațiilor de interes public referitor la activitățile și planurile de acțiune ale ONU, în ideea sporirii calității și utilității structurii.

Agenda vizitei a fost completată cu susținerea unei prelegeri publice, cu genericul: „Misiunea ONU în Moldova. Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și Drepturile Omului în Moldova”. Studenții și profesorii au beneficiat de discuții consistente, fiind puse în evidență fundamentele Cărții ONU, realizările Misiunii ONU în RM , succesele obținute de țara noastră în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, protecția drepturilor omului, cooperarea internațională în promovarea valorilor general umane, a democrației, a păcii și securității. Cei mai activi studenți s-au pricopsit cu materiale informative și promoționale oferite de către reprezentanții Misiunii ONU în RM. Evenimentul s-a desfășurat în contextul Zilei Națiunilor Unite, celebrată, anual, la nivel mondial, în data de 24 octombrie.

Republica Moldova a devenit membru ONU pe data de 2 martie 1992. Conform Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM, actualmente ONU cuprinde 193 de state membre care participă la abordarea şi identificarea soluţiilor pentru problemele globale într-un cadru internaţional unic de dialog şi cooperare.

Notă: Simon Springett este primul coordonator rezident ONU în Republica Moldova acreditat la 1 octombrie 2019, urmare a procesului de reforme promovate de secretarul general ONU, Antnio Guterres.     

Serviciul de Presă, ULIM

Leave a Reply