În 2022, Caritas Cehia, în parteneriat cu Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví, a lansat primul Curs de Formare Profesională în Supervizarea Integrativă în Republica Moldova. Cursul, acreditat de Asociația Europeană pentru Supervizare (EASC), a fost implementat de Institutul Ceh de Supervizare, oferind o instruire de înaltă calitate pentru dezvoltarea supervizorilor în domeniul asistenței sociale și sănătății mentale.
Programul de formare a inclus:
160 de ore de instruire teoretică,
84 de ore de lucru în grup,
10 ore de mentorat individual,
30 de ore de mentorat de grup.
Acest curs a oferit participanților oportunitatea de a se forma și certifica ca supervizori acreditați, contribuind astfel la îmbunătățirea calității serviciilor sociale și la consolidarea sistemului de asistență socială în Republica Moldova.
Pe 3 decembrie 2024, absolvenții acestui program au primit certificatele internaționale de supervizori în cadrul unui eveniment special găzduit de Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM). Din cadrul ULIM, au finalizat acest curs cadrele didactice Haraz Svetlana, Focșa Tatiana și Popov Natalia de la Facultatea de Științe Sociale și ale Educației.
Acest program face parte din proiectul “Consolidarea capacităților pentru asigurarea schimbărilor durabile în sistemul serviciilor sociale din Republica Moldova – Dezinstituționalizarea îngrijirii instituționale în RM”, implementat de către Centrul pentru Dezvoltarea Sănătății Mintale din Praga și Caritas Cehia în Moldova, cu sprijinul financiar al Agenției Cehe pentru Dezvoltare și al Ministerului Afacerilor Externe din Republica Cehă, în cadrul Programului de asistență pentru dezvoltare.
La evenimentul festiv au participat:
Reprezentanta Ambasadei Cehiei, Barbora Žáčková,
Prorectorul ULIM pentru Relații Internaționale, conf. univ. Valentina Ciumacenco,
Managerul de program din Cehia, Michaela Horná,
Directorul de Țară – Caritas Czech Republic, Mihai Nani.
Ceremonia s-a încheiat într-o notă festivă, cu un program artistic susținut de studenții ULIM, realizat cu sprijinul Institutului Confucius.
Absolvenții certificați vor contribui semnificativ la dezvoltarea profesională a supervizării și la crearea unui sistem mai eficient de suport în comunitățile din Republica Moldova.
.